In prag de alegeri, partidele de la Guvernare cauta solutii pentru repararea veniturilor populatiei, puternic afectate de masurile de austeritate luate de guvernul Boc in mai 2010. Atunci au fost taiate salariile bugetarilor cu 25 la suta si a fost crescut TVA-ul cu cinci procente – doua dintre masurile care au dus la scaderea nivelului de trai al romanilor.
In numai o saptamana, trei inalti oficiali romani au iesit in public si au lasat sa se inteleaga ca actuala guvernare cauta solutii pentru cresterea veniturilor populatiei. Mai intai s-a exprimat in acest sens premierul Mihai Razvan Ungu- reanu, care a declarat ca exis-ta posibilitatea reducerii CAS-ului pentru angajati cu cinci procente, iar in cazul in care situatia economica o permite, se poate reduce si contributia firmelor la CAS. Tot saptamana aceasta, ministrul Laszlo Borbely a confirmat ca in interiorul coalitiei au fost luate in discutie doua variante pentru „repararea” veniturilor populatiei – micsorarea CAS-ul sau marirea salariilor bugetarilor. Dar, confirmarea oficiala a preocuparii guvernantilor pentru aceasta problema a facut-o cel care a anuntat masurile de austeritate in 2010. Presedintele Traian Basescu s-a adresat miercuri Parlamentului si a sugerat coalitiei de guvernare sa gaseasca solutii pentru „reintregirea, de la 1 iunie, a salariilor bugetarilor”.
Astfel, in dezbaterea publi-ca au fost plasate doua teme de discutie – pe de o parte micsorarea contributiei la Casa de Asigurari de Sanatate, prin reducerea procentului cu care contribuie angajatii – iar efectul ar fi asupra tuturor salariatilor indiferent daca sunt bugetari sau in mediul privat, iar pe de alta parte, „reintregirea” salariilor bugetarilor, de care beneficiaza doar o parte a populatiei. Mai exista si a treia varianta, o combinatie intre cele doua vehiculate – o scadere cu un procent mic a CAS-ului si cresterea proportionala a salariilor bugetarilor, care sa asigure revenirea procentuala la salariile din 2010.
Salarii mai mari daca creste economia
Desi Traian Basescu cere identificarea de solutii pentru cresterile salariale la 1 iunie, pedelistii sunt mai prudenti si conditioneaza aceste majorari de rezultatele economice inre-gistrate in primul trimestru al acestui an. „Sunt sigur ca revenirea la salariile bugetarilor avute in 2010 se va face in masura in care conditiile bugetare o vor permite si in deplina concordanta cu prevederile legale”, a declarat pentru Graiul Salajului purtatorul de cuvant al PDL Salaj, Claudiu Birsan. Pe de alta parte, cei de la UDMR spun ca ei sunt cei care au cerut, in arcul guvernamental, revenirea la salariile din 2010, precum si reducerea CAS-ului. „Daca este posibil din punct de vedere macroeconomic, am solicitat in cadrul discutiilor din coalitie, revenirea la nivelul salariilor bugetarilor din 2010. Vom vedea cum se poate solutiona majorarea salariala din punct de vedere legal”, a declarat Robert Szilagyi, presedintele executiv al UDMR Salaj.
Cresterea salariilor de la 1 iunie, imposibila din punct de vedere legal
Potrivit site-ului cursdeguvernare.ro, daca sa-lariile vor fi marite de la 1 iunie, se incalca Legea respon-sabilitatii fiscale, pentru ca nu este ingaduit de lege sa se faca mariri de salarii sau de pensii cu sase luni inainte de alegerile parlamentare. In mod normal, alegerile parlamentare ar trebui sa fie organizate in toamna acestui an, cel tarziu in luna noiembrie. Daca salariile se maresc cu data de 1 iunie, intra in perioada interzisa de lege. „Nu se pot promova acte normative cu mai putin de 180 de zile inainte de expirarea mandatului Guvernului, in conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, care conduc la cresterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor in sectorul bugetar”, se specifica in articolul 9 al Legii responsabilitatii fiscale. Totodata, aceeasi lege precizeaza ca „totalul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar, cu ocazia rectificarilor bugetare” si ca „negocierile pentru unele drepturi care, potrivit legii, se stabilesc prin contracte colective de munca vor putea fi fina-lizate numai dupa ce cadrul fiscal-bugetar din strategia fiscal-bugetara a fost aprobat, cu res-pectarea plafoanelor de cheltuieli de personal stabilite”.
Astfel ca promisiunea de marire a salariilor incepand cu 1 iunie nu se poate aplica, din punct de vedere legal. Doar daca se face o derogare de la lege, asa cum s-a facut si in luna mai a anului 2010, cand au fost taiate salariile. Sau daca alegerile parlamentare nu vor mai avea loc la termenul prevazut, respectiv in luna noiembrie a acestui an.
Cresterea salariilor mita electorala
Cei de la PSD cred insa ca promisiunea de crestere a salariilor facuta de Traian Basescu este un fel de mita electorala in apropierea alegerilor locale. „Categoric, presedintele realizeaza ca suntem in an electoral si pentru a elimina orice incercare a alegatorilor de a se exprima corect prin vot, incearca de la nivel prezidential sa ne ofere o mita electorala”, spune deputatul Iuliu Nosa, prim-vicepresedinte PSD Salaj. Deputatul PSD mai remarca si portita de scapare pe care si-a lasat-o presedintele Traian Basescu, in acelasi discurs din Parlament acesta anuntand de pe acum o criza care se va abate asupra uniunii Europene in a doua jumatate a acestui an. „Cum poate un om responsabil sa ne spuna ca in Uniunea Europeana vor fi probleme, iar noi putem reintregi salariile? Parca in 2010 spunea ca diminuarea salariilor face ca Romania sa fie pregatita sa treaca printr-o recesiune economica in plan european. Dorindu-si cu orice pret ca partidul pe care il conduce – PDL – sa ramana la guvernare, il aduce pe presedinte in situatia de a fi de-a dreptul incoerent”, opineaza Iuliu Nosa. Pe de alta parte, senatorul Gheorghe Pop spune ca s-ar bucura daca guvernantii ar mari salariile. „Noi am fi bucurosi daca ar da inapoi ceea ce au furat de la oameni. Sa fie restituiti banii furati de Basescu si ai lui, dar hotii sa fie pedepsiti pentru ceea ce au facut”, cere senatorul PSD.