În baza unui parteneriat încheiat între Consiliul Județean Sălaj și Spitalul Județean de Urgență, unitatea medicală urmează a fi dotată cu aparatură în vederea diagnosticării și tratării cancerului. Finanțarea va fi asigurată din bani europeni.
Proiectul de hotărâre referitor la această investiție va fi supus votului consilierilor județeni în ședința din 28 iunie.
Valoarea totală a proiectului este de 24.841.424 lei, inclusiv TVA, iar contribuția proprie în proiect a Județului Sălaj, reprezentând 2% din valoarea eligibilă a proiectului, este în cuantum de 496.828 lei.
Sumele reprezentând cheltuieli de mentenanță, întreținere, costuri de funcționare pe întreaga perioadă de durabilitate a acestuia, respectiv 5 ani de la data efectuării plății finale, se vor suporta de către Spitalul Județean de Urgență Zalău.
În luna mai 2024, a fost lansat Ghidul specific pentru Programul Sănătate „Investiții în
infrastructura publică a unităților sanitare publice de interes regional/județean care diagnostichează și
tratează cancer”. Conform ghidului, Județul Sălaj, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Zalău, poate beneficia de finanțare nerambursabilă pentru realizarea acestei investiții, valoarea alocării financiare fiind de maxim 5.000.000 euro/ proiect, în vederea dotării cu echipamente medicale care vor fi utilizate pentru diagnosticarea, monitorizarea și tratarea pacienților oncologici.
Data limită pentru depunerea cererii de finanțare este 28 iunie 2024.
Prin intermediul acestui proiect, Spitalul Județean de Urgență Zalău va fi dotat cu echipament de chirurgie minim invazivă asistată robotic, sistem cu micro-ultrasunete de înaltă rezoluție, instalație de rezonanță magnetică.
“Se va achiziționa o instalație de rezonanță magnetică RM și un CT pentru diagnosticarea și
monitorizarea pacienților oncologici, timpul de așteptare în vederea efectuării investigațiilor imagistice
reducându-se considerabil; se va achiziționa un echipament pentru chirurgie minim invazivă asistată robotic care va avea un rol extrem de important în excizia tumorilor în limite de siguranță oncologică, cu o precizie mult superioară comparativ cu laparoscopia standard. Tehnologia sa avansată, cu mișcări intuitive și dexteritate de neegalat permite chirurgului urolog să navigheze în structuri anatomice complexe cu precizie și control sporit, reducând astfel riscul de complicații, precum și timpul de recuperare a pacientului. Cu ajutorul acestui robot chirurgical întreaga patologie oncologică urologică
(adenocarcinomul de prostată, tumorile vezicale infiltrative, tumorile uroteliale înalte, tumorile renale,
tumorile de glandă suprarenală, patologia retroperitoneală) va fi tratată la cele mai înalte standarde; se va achiziționa de asemenea un sistem cu micro-ultrasunete de înaltă rezoluție care va oferi cea mai practică soluție pentru urologi de a efectua biopsii țintite într-un flux de lucru standard pentru patologia oncologică urologică, în special a cancerului de prostată”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.