De joi a inceput depunerea cererilor pentru sprijinul pe suprafata. Agricultorii care vor depune anul acesta cereri pentru a beneficia de subventii europene trebuie sa stie ca vor avea de indeplinit cateva conditii privind protectia mediului, in plus fata de anii anteriori. Potrivit lui Dumitru Sabou din cadrul Centrului Judetean Salaj al APIA, fermierii care practica agricultura pe zone cu panta mai mare de 12 la suta si care se afla langa o apa curgatoare trebuie sa pastreze o banda de minim un metru pana la cursul de apa. Acolo nu trebuie sa existe fertilizari de nici un fel. Este o masura de protectie a apelor care se gasesc in vecinatatea parcelelor exploatate de agricultori. „Aceasta avertizare exista in aplicarea noastra elctronica IPA online si fermierii vor fi avertizati in momentul depunerii cererilor”, a mai spus Sabou. O alta conditionare data de reglementarile europene se refera la modul in care crescatorii de animale au obligatia de a-si identifica animalele. De pilda daca pe langa terenuri agricultorul mai are si 50 de oi, trebuie sa se asigure ca sunt crotaliate, pentru ca in momentul controlului pe suprafata se verifica si daca animalele sunt crotaliate. Noutatea consta in faptul ca se verifica in acelasi timp si suprafata si animalele pentru care s-a solicitat subventia.
Sa fim prietenosi cu fluturii si gastele
Dupa atata haz de necaz pe care l-au facut fermierii pe tema introducerii a doua pachete noi de agromediu („Pajisti importante pentru fluturi” si „Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu”), Florin Faur, director general al APIA, a iesit la rampa pentru a da explicatii. „Se asigura aceste plati compensatorii, a spus Faur, pentru zone unde traieste o specia de fluturi -maculinea – si plati pentru protectia gastii cu gat rosu. De retinut ca nu va merge nimeni acolo sa alerge dupa niste fluturi sau dupa gaste, ci faptul ca in aceste zone unde se gasesc aceste specii ocrotite, fermierii vor trebui sa practice o agricultura cu mult mai multe costuri, de aceea se defineste plata compensatorie. Adica vor primi un plus pentru compensarea pierderilor, pentru ca nu ai voie sa aplici fertilizanti si pesticide” . Pachetul „Pajisti importante pentru fluturi” este rasplatit cu 240 de euro, pe hectar, pe an, iar pentru „Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu” fermierii vor primi 171 de euro, pe hectar, pe an. De ce i-o fi trebuit chelului tichie de margaritar sunt convins ca directorul general APIA nu-i incantat de risipa banilor pe fluturi si gaste, dar daca asta-i porunca venita din capitala Belgiei obligatoriu ea se executa.
Noi conditii pentru subventia pe suprafata si masuri glumete impuse agricultorilor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...