Judecatoria Zalau a anulat doua procese-verbale intocmite de Protectia Consumatorului si obliga institutia sa plateasca 10.000 de lei ca si cheltuieli de judecata unei banci.
Un numar de 108 salajeni au depus reclamatii la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Salaj impotriva bancilor in cursul anului trecut. Reclamatiile acestora s-au materializat in nu mai putin de 28 de procese deschise de Comisariat la Judecatoria Zalau.
Potrivit informatiilor furnizate de comisatul-sef Claudiu Silaghi, la Comisariat au fost inregistrate pe parcursul anului 2011 108 reclamatii impotriva bancilor, insa numarul acestora este mult mai mic fata de anul precedent, cand erau inregistrate 270 de reclamatii. „Scaderea reclamatiilor s-a facut pe fondul modificarii OUG 50”, a precizat Claudiu Silaghi. Mai bine de jumatate din reclamatiile depuse de clienti au vizat o singura banca – 61 – care conduce detasat in topul bancilor cu clauze abuzive incluse in contracte, insa numele acestei banci nu a putut fi comunicat de catre seful CJPC Salaj. „Marea majoritate a reclamatiilor depuse in cursul anului trecut au vizat clauze abuzive existente in contracte, in acte aditionale si in termeni si conditii generale de afaceri. In urma actiunilor intreprinse de comisari au fost deschise un numar de 28 de procese cu bancile. Dintre acestea, 18 actiuni deschise de noi au fost pe clauze abuzive, iar diferenta – contestatii depuse de banci la procesele verbale intocmite de noi si finalizate cu avertismente si amenzi”, a declarat pentru Graiul Salajului comisarul-sef Silaghi.
Cheltuieli de judecata de 10.000 de lei, impuse Comisariatului
Dintre procesele deschise de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului Salaj in cursul anului trecut, doar unul a fost finalizat. Este vorba despre un proces in care Credit Europe Bank a contestat procesul-verbal de constatare a unor deficiente in cadrul bancii din Zalau, pe care l-a castigat definitiv si irevocabil Protectia Consumatorului. Celelalte procese se afla in curs de pronuntare sau in faza de recurs. Alta banca care a contestat procesul-verbal intocmit de comisarii de la Protectia Consumatorului pe baza reclamatiilor clientilor au castigat in doua procese la prima instanta, respectiv la Judecatorie. Astfel ca, pe langa anularea proceselor-verbale, instanta a decis sa acorde in favoarea bancii respective si plata cheltuielilor de judecata de catre Comisariat. „Am intocmit aceste procese-verbale in baza reclamatiilor primite si din dorinta de a-i ajuta pe oameni. Nu este normal ca instanta sa acorde cheltuieli de judecata in aceste conditii, mai ales ca, daca hotararea devine definitiva si irevocabila, plata se va face tot din bani publici”, opineaza Claudiu Silaghi. Iar suma dispusa ca plata a cheltuielilor de judecata nu este deloc mica – aproximativ 10.000 de lei pentru doua procese. „Instanta putea sa anuleze doar procesele-verbale, nu sa acorde si cheltuieli de judecata. Vom epuiza toate caile de atac pentru a contesta aceasta hotarare”, conchide Claudiu Silaghi. Suma dispusa ca plata a cheltuielilor de judecata este exagerat de mare, avand in vedere ca in alte procese castigate de clienti, bancile au fost amendate de instanta cu cel mult 700 de lei.
Banca face profit din procesele cu Protectia Consumatorului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...