Daca Tablele lui Moise au 100 de cuvinte, Constitutia SUA – 1000 de cuvinte, actele normative trimise de la Bruxelles crescatorilor de gaini au peste 38 de mii de cuvinte.
Lipsa oualor de pe piata interna este cauzata de schimbarea custilor pentru gainile ouatoare la nivelul intregii Uniuni Europene. Preturile au crescut cu aproape 50 la suta intr-o saptamana, crescatorii si-au redus productia si vor avea vanzari injumatatite, dupa ce au trebuit sa cheltuiasca mii de euro pentru a se conforma anumitor reguli. Si importurile din anumite tari au fost temporar intrerupte. Mai mult, consumatorul a fost bulversat, afland ca oul marcat cu cifra 3 (de la gaini crescute in custi neimbunatatite) pe care l-a mancat fara probleme pana in ultima zi a lui decembrie trecut, a devenit periculos in prima zi a acestui an si a trebuit sa fie retras de pe piata, trimis la laboratoarele de prajituri ori distrus.
Peste tot, 80 de bani oul
Cateva zile au lipsit ouale de pe piata, precum si din marile magazine ale Zalaului. Daca la sfarsitul anului trecut producatorii salajeni vindeau ouale de la poarta unitatii cu 35-40 de bani bucata, ieri, atat in piata agroalimentara din centrul municipiului, cat si la magazinele de specialitate, ouale aveau acelasi pret – 80 de bani. Dumitru Strava din Moigrad e vechi crescator de gaini ouatoare. La iesirea din Zalau inspre Brebi are in constructie o hala pentru cresterea gainilor ouatoare. Hala va avea custi imbunatatite asa cum cer cei de la Bruxelles. „Dar daca peste doi ani regulile se schimba, se intreaba producatorul, alte cheltuieli, alti bani irositi? De cat stres poate scapa o biata gaina”, continua Strava, „dupa ce castiga 200 de centimetri patrati la spatiul din cusca (putin mai mare decat suprafata a doua pachete de tigari) si doi centimetri in plus la jgheabul de adapare si la cel de hranire”. Liviu Bolog din Ip are o ferma de gaini ouatoare crescute in hala, la sol. El a scapat de marcarea oualor cu cifra 3,dar contactat telefonic imi spunea ca „cine stie ce reguli si acte normative precum cele referitoare la obligativitatea de a avea studii de specialitate va mai transmite Comisia Europeana crescatorilor de gaini. Nu le respecti, te inchide si gata cu painea de la gura ta si a familiei”.
Birocratie, nu gluma
Am rasfoit „Ghidul crescatorului privind protectia si bunastarea gainilor ouatoare”. La capitolul referitor la personal se cer studii de specialitate (liceu agricol, colegiu, facultate) ingrijitorilor de gaini. Daca totusi acestia nu au astfel de diplome, patronii avicolei trebuie sa-i trimita la instruire si sa realizeze mai apoi programe de evaluare a angajatilor. Capitolul privind „Libertatea de miscare” a gainilor oua-toare regleaza la centimetru spatiile din hale. Un alt capitol umple file intregi cu obligatii de tinere a diferitelor evidente timp de trei ani, probabil in ideea infiintarii unui departament care sa gestioneze situatia instruirii si sa contribuie astfel la cresterea calitatii oualor. De parca aici este problema hranei nesa-natoase. Cineva a avut rabdarea sa numere cuvintele din zecile de pagini de reguli.
Daca Tablele lui Moise cu cele zece porunci au 100 de cuvinte, Constitutia SUA 1000 de cuvinte, iar actele normative trimise de la Bruxelles crescatorilor de gaini peste 38 de mii de cuvinte.
Ce ar mai rade mama, de ar trai, sa auda ca nu poate culege ouale din cuibare daca n-are studii de specialitate.
De Pasti pretul oualor nu va creste la producator
Iulian Blaga din Ortelec (fost primar de Cizer), acum producator de oua, crede ca dupa 15-20 martie lucrurile vor reveni cat de cat la normal pentru ca multi avicultori isi vor imbunatati custile in conformitate cu cerintele Comisiei Europene si vor iesi pe piata. Apoi va intra pe piata libera productia de oua din gospodariile taranesti pentru ca ziua e in crestere si gainile ouatoare au mai multa lumina, ceea ce duce la o crestere a productiei din micile gospodarii. Pretul oualor va scadea la producatori. este de parere Blaga, nu ca la inceputul anului, dar va scadea, deoarece apare oferta din gospodariile taranesti si scad vanzarile pentru ouale produse in fermele industriale. „Nici de Pasti preturile nu vor salta la producator. Ca in supermarketuri pretul s-ar putea sa fie dublu fata de cel de la poarta fermei, nu-i o noutate. S-a mai intamplat si cu alte produse alimentare. Din pacate autoritatile nu pot face mare lucru in acest sens pentru ca nu avem legislatie”, a mai spus producatorul din Ortelec.