Unitățile de învățământ din România pot beneficia de sume importante de bani dacă doresc să intre în rândul școlilor -pilot și să testeze diferite metode inovative de predare și învățare. Prin PNRR, Ministerul Educației acordă în acest scop 12 milioane de euro. O unitate de învățământ declarată câștigătoare va putea beneficia de cel mult 200 de mii de euro. Suma poate ajunge la un milion de euro în cazul în care mai multe școli aleg să facă un parteneriat.

Prin apelul de proiecte lansat de Ministerul Educației, se vor acorda granturi unui număr de minimum 60 unități de învățământ preuniversitar de stat, acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu, unități de învățământ înființate în structura sau în subordinea instituțiilor de învățământ superior, unităţi de învățământ preuniversitar particulare acreditate sau parteneriatelor dintre acestea.

Planul de pilotare elaborat trebuie să fie aplicat pe o perioadă de minimum un an școlar.

În vederea creșterii autonomiei școlilor, prin prezentul apel se va pilota un nou model, centrat pe management descentralizat, începând cu anul școlar 2024-2025. Obiectivul vizat este de a crește responsabilitatea la nivelul școlilor, prin crearea unei rețele de școli-pilot care vor testa diverse intervenții inovative în educație. Se vor finanța proiecte care introduc noi modele curriculare, noi căi de carieră pentru profesori și noi modele de management descentralizat pentru creșterea treptată și sustenabilă a autonomiei în școlile preuniversitare.

Planul de pilotare trebuie să vizeze cel puțin două priorități dintre următoarele: managementul unității de învățământ, inclusiv finanțare alternativă; elemente inovative la nivel de curriculum, arii curriculare, programe școlare; metode și standarde de evaluare a performanțelor elevilor/metode de evaluare a progresului în dezvoltarea preșcolarilor; metode de autoevaluare instituțională și asigurare a calității; dezvoltarea carierei didactice și a managementului școlar, prin noi modele de carieră și mentorat didactic; incluziunea preșcolarilor/elevilor cu CES în învățământul de masă.

Proiectele se depun exclusiv online, prin platforma electronică dedicată PNRR, până în data de 16.07.2024.