Ministerul Educatiei vrea in functiile de conducere din invatamant doar cadre didactice cu experienta in management. Au inceput deja inscrierile pentru selectia celor care vor putea candida la functiile de director sau inspectori in cadrul inspectoratelor scolare.
Functiile de conducere in sistemul de invatamant, chiar si cele de director sau director adjunct in cadrul unitatilor de invatamant, vor putea fi obtinute de cadrele didactice numai daca vor sustine un concurs la care se vor putea inscrie doar daca detin si calitatea de expert in management educational. Mai exact, in urma unui amplu concurs de selectie, cadrele didactice vor face parte din Corpul national de experti in management educational si vor fi inregistrati de Ministerul Educatiei in Registrul national al expertilor in management educational. Inspectorul general Ioan Abrudan a declarat ieri ca Ministerul Educatiei a publicat metodologia privind organizarea si desfasurarea concursului de selectie a cadrelor didactice pentru constituirea Corpului national de experti in management educational. Portofoliile cadrelor didactice din unitatile de invatamant vor fi evaluate de Inspectoratul Scolar Judetean, iar portofoliile candidatilor din cadrul Inspectoratului Scolar vor fi evaluate de comisiile de la nivelul Ministerului Educatiei. „La acest concurs se vor putea inscrie toate cadrele didactice care vor sa ocupe un post de conducere in cadrul unitatilor de invatamant, in cadrul inspectoratelor scolare sau chiar si la Minister, numai daca respecta conditiile prevazute de metodologie. Calitatea de cadru didactic inscris in Registrul national al expertilor in management educational va reprezenta una dintre conditiile de participare la un concurs pentru o functie de conducere in sistem”, a precizat inspectorul general din cadrul ISJ Salaj, Ioan Abrudan.
Cine poate participa la concurs
La concursul de selectie se vor putea inscrie numai cadrele didactice care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele criterii: pot dovedi ca au acumulat 60 de credite transferabile in cadrul unor programe acreditate de formare in domeniul managementului educational; sunt titulare in invatamantul preuniversitar sau intr-o unitate de invatamant si au cel putin gradul didactic II; au obtinut calificativul „foarte bine” in ultimii 4 ani si nu au fost sanctionate disciplinar in anul scolar curent; nu au fost lipsite de dreptul de a ocupa o functie de conducere sau de indrumare si control in invatamant prin hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare penala; nu au fost excluse, conform prevederilor art. 21, din Registrul national al expertilor in management educational. In plus, portofoliul candidatilor inscrisi la selectie pentru a deveni membri in corpul national de experti vor fi evaluate pe baza unor fise de evaluare, tinandu-se cont de cateva criterii esentiale: absolvirea unor programe de formare in domeniul managementului educational; experienta managerială; performante deosebite in inovarea didactica sau manageriala, precum si participarea la proiecte. In perioada 27 februarie – 5 martie, cadrele didactice vor completa formularele de selectie on-line, iar in 6 martie vor fi afisati candidatii admisi pentru urmatoarele etape ale selectiei. In perioada 7-12 martie, candidatii vor depune portofoliile la Inspectoratul Scolar, care le va evalua in perioada 15-28 martie. In data de 29 martie vor fi afisate rezultatele evaluarii portofoliilor, iar in 20 aprilie Ministerul Educatiei va stabili, prin ordin al ministrului, care sunt candidatii inscrisi in Registrul national al expertilor.
Doar profesorii experti in management vor obtine functii de conducere in invatamant
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...