Judecata în cazul banilor pierduți de Inspectoratul Școlar Județean Sălaj după retrocedarea Palatului Copiilor Zalău se ia de la capăt. Curtea de Apel Cluj a decis, în 15 mai, desființarea în totalitate a sentinței pronunțate de Tribunalul Sălaj în acest dosar și a dispus rejudecarea cauzei.
Vorbim, în acest caz, de un prejudiciu de un milion de lei, bani pe care Inspectoratul Școlar i-a investit în clădirea ce a găzduit Palatul Copiilor, și pe care avea dreptul să-i ceară înapoi după retrocedarea imobilului, dar cei responsabili din cadrul instituției nu s-au ocupat de acest aspect.
Așa cum vă relatam și în paginile Graiul Sălajului, aventura juridică a proprietății de pe strada Cloșca a început în momentul în care moștenitorii familiei Faluvegy au cerut retrocedarea imobilului care a găzduit Palatul Copiilor. Au fost zeci de termene în diferite instanțe, cu obținerea sentinței de retrocedare în anul 2009, printr-o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Decizia de retrocedare a fost luată după ce, în anul 1999, Curtea de Casație și Justiție a constatat că această clădire a fost preluată în mod abuziv de către statul român.
Imobilul a fost retrocedat așadar în 2009, dar Inspectoratul Școlar Județean Sălaj a investit peste un milion de lei în perioada în care a funcționat acolo Palatul Copiilor, pentru modernizarea clădirii existente și extinderea acesteia cu spații noi. Astfel că Inspectoratul Școlar Județean a dat în judecată proprietarii imobilului pentru a recupera banii investiți, iar în 2011, Curtea de Apel Cluj, printr-o decizie definitivă și executorie, a obligat proprietarii imobilului să plătească instituției suma de 1,1 milioane de lei. Aceeași soluție a fost pronunțată, în 2012, și de Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-a ajuns ca urmare a faptului că proprietarii clădirii au atacat sentința instanței clujene.
Doar că Inspectoratul Școlar nu a mai demarat procedurile legale necesare pentru recuperarea banilor, astfel că sentința definitivă s-a prescris fără să se ceară executarea ei în termen. Instituția a rămas astfel și fără bani, și fără clădire.
Așa a început un nou șir de procese și o anchetă a procurorilor în acest caz. În 2021, procurorii au clasat dosarul deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de neglijență în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Totuși, ISJ a mers mai departe, căutând dreptatea în instanță. În 2023, Tribunalul Sălaj a respins ca nefondată acțiunea Inspectoratului Școlar Județean de chemare în judecată a mai multor actuali și foști angajați ai instituției, inclusiv inspectori școlari generali, obligând-o să suporte și cheltuielile de judecată. Sentința pronunțată a fost atacată de ISJ la instanța superioară, iar Curtea de Apel Cluj-Napoca a dispus acum rejudecarea dosarului la prima instanţă, adică reluarea întregului proces de la zero.
Scoasă la licitație de către moștenitori, proprietatea de pe strada Cloșca a fost cumpărată de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului. Clădirea a fost deja demolată, iar pe locul acesteia se construiește acum un complex școlar care va putea găzdui 600 de elevi.