Au mai ramas doar trei zile in care parintii care doresc acest lucru pot solicita evaluarea copiilor care trebuie inscrisi in clasa pregatitoare sau clasa I, pentru ca evaluarile se incheie in ultima zi a acestei luni, iar din 2 martie incep inscrierile propriu-zise in ciclul primar de invatamant. Dupa cum a declarat vineri in cadrul unei conferinte de presa Melania Gardan, directorul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE) Salaj, pana joi au fost inregistrate 373 de programari la TelVerde al Inspectoratului scolar Judetean (ISJ) Salaj. Dintre acestea, 306 programari au fost inregistrate pentru eva-luarea copiilor in vederea inscrierii in clasa pregatitoare, iar 67 de programari pentru evaluarea copiilor in vederea inscrierii in clasa I. Tot pana joi consilierii scolari au evaluat – in cele 17 Centre de Evaluare infiintate la nivelul Salajului – 266 de copii, iar recomandarile date au fost in 198 de cazuri pentru clasa pregatitoare, in 47 de cazuri pentru clasa I, 16 recomandari au fost date pentru continuarea grupei mari la gradinita, iar in sase cazuri consilierii au recomandat evaluari suplimentare.
16 copii au picat testul clasei pregatitoare
Din cei 306 copii inscrisi pentru evaluare la clasa pregatitoare, 16 copii au picat testul – tip si recomandarea data parintilor de catre consilieri a fost sa-i mai lase pe copii un an in grupa mare la gradinita. Adina Mesaros, coordonator al Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica, a precizat ca, pentru ca un copil sa primeasca recomandarea favorabila inscrierii in clasa pregatitoare sau clasa I din partea consilierilor scolari, acesta trebuie sa rezolve cel putin 75 la suta dintre cerinte. In cazul altor sase copii pentru care parintii au solicitat evaluarea in vederea inscrierii in clasa pregatitoare consilierii scolari au recomandat o evaluare suplimentara pentru ca nu s-au descurcat la teste. De precizat este faptul ca toti copiii evaluati in vederea inscrierii in clasa I au trecut cu brio testele. Amintim ca evaluarea copiilor consta in rezolvarea unor teste care cuprind 20 de cerinte pentru copiii de clasa pregatitoare, respectiv 25 de cerinte pentru copiii de clasa I.
De vineri incep emotiile inscrierilor
Vineri este prima zi a etapei I a inscrierilor pentru ciclul primar de invatamant, etapa in care vor fi inscrisi numai acei copii pe care parintii vor sa-i dea la scoala de circumscriptie – scoala din apropierea domiciliului, conform arondarii strazilor la scoli. Parintii care au anumite preferinte si doresc sa inscrie copilul la o alta scoala, vor putea face acest lucru abia in etapa a doua a inscrierilor, care se va derula in perioada 20-27 martie. Criteriile specifice de selectare ale fiecarei unitati de invatamant vor fi afisate inaintea debutului primei etape de inscrieri. In etapa a doua a inscrierilor vor fi inscrisi copiii pentru care parintii aleg o anumita unitate de invatamant si acestia vor fi admisi numai in limita locurilor ramase libere in urma primei etape a inscrierilor. Daca acesti copii au ramas neinscrisi in urma primelor doua etape, ei vor fi inscrisi in etapa a treia sau a patra la scoala de circumscriptie daca mai sunt locuri, sau la o alta unitate de invatamant unde nu s-au ocupat toate locurile.
Peste patru la suta din copiii evaluati nu sunt apti pentru clasa pregatitoare
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...