Inchisoare de pana la cinci ani pentru parlamentarii care voteaza la mai multe maini, prevede un proiect de lege pentru care IPP face lobby sa fie adoptat de Parlament.
Institutul de Politici Publice (IPP), care monitorizeaza de ani buni activitatea parlamentarilor, propune un proiect de lege prin care parlamentarii care voteaza multiplu sa raspunda cu inchisoare de la sase luni la cinci ani. Proiectul de lege propus de IPP presupune ca fapta unui parlamentar de a vota fara a avea drept de vot ori de a vota de doua sau mai multe ori asupra aceleiasi propuneri sau aceluiasi proiect de lege in plenul uneia dintre Camere, in sedintele de plen reunit sau in sedintele de comisie permanenta, speciala sau de ancheta sa se constituie ca infractiune si sa se pedepseasca cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani. In acest fel, IPP crede ca s-ar crea o situatie echitabila intre sanctiunea pe care o primesc cetatenii care voteaza cu mai multe buletine de vot la alegeri si pedepsirea parlamentarilor „pianisti” care voteaza de mai multe ori la sedinte. „Consideram ca o fapta similara trebuie pedepsita cu o sanctiune similara, iar noua propunere legislativa va permite pe viitor procurorilor sa inceapa o ancheta si sa considere votul multiplu din Parlament o potentiala fapta penala”, spun cei de la IPP.
„Sustin categoric propunerea IPP, pentru ca reprezint un colegiu si daca vreau sa ma manifest, trebuie sa ma exprim eu, nu prin introducerea mai multor voturi”, spune deputatul Iuliu Nosa, PSD. „Bineinteles ca sustin un asemenea proiect. Mi se pare just ca votul multiplu in Parlament sa fie pedepsit cu aceleasi sanctiuni aplicabile in prezent cetatenilor care voteaza de mai multe ori la alegeri. Si mai cred ca trebuie sa prevedem sanctiuni penale dure pentru cei care conduc sedinta de plen si fraudeaza votul sau pentru traseismul politic. Pentru ca asa cum trebuie sa plateasca deputatul sau senatorul care voteaza la doua sau trei maini, tot asa trebuie sa plateasca si cel care fura de la pupitrul de conducere, fie ca se numeste Roberta Anastase sau alfel. Sunt convins ca, desi au omis acesta chestiune, IPP vor fi de acord ca este o completare care nu poate lipsi dintr-un astfel de proiect de lege”, opineaza si senatorul Gheorghe Pop.