Transformarea Sala-jului intr-un judet atractiv este prioritatea Consiliului Judetean, a declarat ieri intr-o conferinta de presa Tiberiu Marc, pre-sedintele institutiei antemen tionate. Sustine ca infrastructura in transport, protectia sociala, sanatatea si cultura sunt grupe mari de investitii pe care s-a axat institutia pe care o conduce. Totodata, trebuie valorificate atuurile ju-detului, trebuie dezvoltate activitatile non agricole, luand in consi-derare ca Salajul are o anumita specificitate, a mai spus Tiberiu Marc
Infrastructura de transport, protectia sociala, sanatatea, restaurarea si promovarea patrimoniului istoric, artistic si cultural al Salajului au preprezentat pentru Consiliul Judetean Salaj, in anul 2011, domeniile prioritare pentru investitii, ale caror dezvoltare au drept tinta transformarea Salajului intr-un judet atractiv. Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a declarat ieri, in cadrul conferintei de presa organizate pentru a prezenta raportul de activitate pe anul trecut al institutiei pe care o conduce, ca multe dintre proiectele de investitii incepute in anii anteriori au termen de finalizare anul acesta si considera ca trebuie valorificate atu-urile judetului, trebuie dezvoltate activitatile non-agricole, luand in considerare ca Salajul are o anumita specificitate. „Ne-am concentrat pe trei grupe mari de investitii – amenajarea teritoriului, protectie sociala si sanatate, si cultura. Tinta noastra este sa facem din Salaj un judet care sa fie atractiv prin infrastructura de baza si ser-viciile pe care le ofera. Un judet care nu are o populatie numeroasa si care, sub aspectul consumului, nu este spectaculos, drumurile, apa, canalizarea, sanatatea, educatia, asistenta sociala, turismul si cultura duc la accelerarea dezvoltarii. Avem o anumita specificitate si trebuie sa valorificam atu-urile – dezvoltarea in mediul rural a activitatilor non-agricole – turismul, cultura, meste-sugurile, arta culinara”, a precizat presedintele Marc.
83 de kilometri de drum reparati si 70 de kilometri asfaltati in 2011
Anul trecut s-au realizat lucrari de reparatii pe drumurile judetene 108A – Buciumi; 108F Simleu-Maieriste-Moiad; 108R-108A Treznea – Bozna – Agrij; 191C Crasna – Mesesenii de Jos – Aghires – Zalau; 191D Nusfalau – Boghis – Valcau de Sus; 108S Zalha – Cernuc; 109E Buzas – Lozna; 191D Tusa – limita cu judetul Cluj; si 110 E Plopis – Faget. In total, s-au efectuat lucrari de reparatii pe 83 de kilometri de drum judetean. Totusi, Tiberiu Marc spune ca este adeptul lucrarilor de reabilitare a drumurilor, nu al reparatiilor si, din aceasta cauza, proiectele de investitii ale Consiliului Judetean se vor axa pe turnarea covoarelor bituminoase si asfaltare. Din finantarea administratiei judetene s-au asfaltat anul trecut 70 de kilo-metri de drum la Jebucu, Simisna – Zalha, Almas – Mesteacan, Sfaras – Jebuc, Bobota – Zalnoc – Camar, Galpaia – Romita, Ileanda – Dolheni – limita cu judetul Maramures, Badacini – Ilisua, iar lucrari de modernizare, pe langa cele de asfaltare, s-au realizat intre Almas si Mesteacan. In ultima luna a anului 2011, administratia judeteana a finalizat proiectul de reabilitare a drumului Ciucea – Crasna – Varsolt, a carui realizare a implicat costuri de aproape 86 de milioane de lei pentru aproape 38 de kilo- metri de drum. In cadrul proiectului au fost construite opt poduri noi, cinci poduri au fost reabilitate si consolidate, plus construirea si reabilitarea a peste 1.000 de podete noi. Tiberiu Marc spune ca un alt proiect important, cel de reabilitare a drumului judetean Romanasi – Creaca – Jibou – Benesat, este implementat in proportie de 48 la suta si, dupa cum decurg lucrarile, este posibil ca proiectul sa fie realizat 100 la suta inainte de termenul de finalizare stabilit pentru anul 2013.
Scopuri atinse in sanatate si protectie sociala
Atentia administratiei judetene a fost indreptata spre modernizarea serviciilor sociale existente si infiintarea de ate-liere vocationale si locuinte de tranzit pentru tinerii care parasesc sistemul rezidential de protectie a copilului. In acest sens, in vara anului trecut, au fost finalizate toate lucrarile de modernizare si extindere a complexelor de servicii comunitare din Cehu Silvaniei, Jibou, Simleu si Zalau. Scopul realizarii acestor proiecte este ca tinerii care ies din sistemul de protectie a copilului sa aiba o meserie invatata, astfel incat sa inceapa o viata noua si sa-si poata intemeia si intretine o familie.
Printre cele mai importante proiecte aflate in derulare in momentul de fata se numara reabilitarea Spitalului Judetean de Urgenta Zalau. Pana in prezent au fost finalizate reparatiile capitale la sectia de Psihiatrie, la Unitatea de Primiri Urgente, la Blocul Alimentar, reparatiile capitale ale Laboratorului de Analize, Centrul de Permanenta si reabilitarea sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva. In zilele urmatoare vor fi incheiate si lucrarile la Spalatoria Spitalului Judetean, iar in derulare sunt modernizarea Sectiei de Pneumoftiziologie (TBC), reparatiile capitale la Sectia de Oncologie si proiectul de reabilitare a corpurilor A si B ale Spitalului Judetean, al carui stadiu de realizare a lucrarilor este de sase la suta.
In randul proiectelor de investitii in care Consiliul Judetean a contribuit cu sume importante de bani se numara infiintarea Centrului pilot destinat Bolilor Rare „NoRo”, iar Presedintele Marc a promis ieri ca va gasi cateva solutii pentru finantarea functionarii centrului si le va face cunoscute la momentul potrivit.
Castrele romane si bisericile de lemn asteapta consolidarea
Consiliul Judetean Salaj asteapta vizita de pre-contractare a celor de la Ministerul Dezvoltarii si semnarea contractului de finantare a proiectului „Circuitul castrelor romane din judetul Salaj”. „Nu a fost un proiect foarte comun, nici pentru noi, ca institutie, nici pentru cei care l-au evaluat. Din aceasta cauza evaluarea pro-iectului a durat mai mult decat de obicei”, a precizat presedintele Marc. Prin implementarea proiectului se vor realiza lucrari de conservare, consolidare si reabilitare ale castrelor de la Porolissum si Buciumi, reabilitarea drumurilor de acces, realizarea iluminatului ambiental, parcari, poduri, grupuri sanitare. Intr-o situatie similara – semnarea contractului de finantare – se afla si proiectul „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord – Judetul Salaj”. Prin acest proiect se are in vedere restaurarea a sapte biserici de lemn – Baica, Sinmihaiul Almasului, Racis, Poarta Salajului, Ciumarna, Birsa si Fildu de Sus -, precum si reabilitarea drumurilor de acces, iluminat public si ambiental.
Anul trecut, administratia a investit sume importante de bani pentru organizarea eve-nimenelor culturale si promovarea Complexului Arheologic Porolissum. Pe arterele rutiere din judet au fost construite si montate panouri si indicatoare de promovare a Complexului Porolissum, s-au realizat si difuzat spoturi publicitare de promovare, inclusiv in aeroportul international Cluj Napoca, ce are un trafic de pasageri estimat la un milion de persoane pe an.