În loc să primească majorările salariale solicitate în zilele de protest din luna aprilie, angajații de la Registrul Comerțului sunt supuși acum presiunilor, acuză sindicaliștii.
Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului a făcut publică o circulară trimisă în țară, în atenția directorilor, prin care li se cere acestora să comunice, la centru, lista salariaților implicați în acțiunile de protest, precum și orele între care angajații au luat parte la acțiune. De asemenea, directorii oficiilor județene ale Registrului Comerțului care nu au informat structura centrală la momentul declanșării protestelor spontane cu privire la desfășurarea acțiunii și lista participanților trebuie să explice motivele pentru care au ales să nu procedeze la raportarea imediată a situației.
sursa foto: Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului
“Represaliile unei conduceri mai preocupate de conservarea pozițiilor decât de rezolvarea problemelor salariaților, care au protestat pe cont propriu la Registrul Comerțului în perioada 29-30.04.2024. Conducerea ONRC nu doar că nu reacţionează la lipsa de personal și la salarizarea precară, dar face presiuni şi ameninţă angajaţii, care sunt colegii noştri şi care sunt şi membri de sindicat. Sindicatul Angajaților din ONRC, organizație sindicală reprezentativă, afiliată la federația PUBLISIND şi la Blocul Naţional Sindical, a inițiat demersuri în vederea rezolvării acestor probleme, dar angajatorul trebuie să înţeleagă reacţia de disperare a angajaţilor care nu mai acceptă să îndure umilinţele conducerii care a uitat cu desăvârşire de subdimensionarea personalului, de salarizarea precară, precum şi de condiţiile de muncă (se lucrează şi se soluţionează dosare peste rata normală a programului de lucru, un angajat este posibil să realizeze atribuţiile de serviciu a încă 2-3 colegi, care au părăsit sistemul din diverse motive–pensie, deces, boala sau demisie). ONRC trage cortina de fier încercând prin amenințări să împiedice exercitarea unui drept constituţional. Menționăm că și alte categorii din familia ocupațională Justiție au făcut acțiuni similare, chiar contra unor restricții statutare și totuși nu au fost demarate măsuri coercitive. Suntem curioși ce presiuni va mai inventa conducerea ONRC când se vor îndeplini condițiile pentru declasarea grevei în scurt timp, ca urmare a conflictului colectiv de muncă pe cale de a izbucni?!”, anunță Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului.
Luna trecută, angajații de la Registrul Comerțului au ieșit în stradă, în fața instituțiilor din țară, din cauza “inechităților salariale și a discriminării angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului față de celelalte categorii de angajați din familia ocupațională justiție, tratament disproporționat în raport cu importanța activităților derulate și cu nivelul de complexitate a muncii prestate de salariații din ONRC în actualul context economic și financiar marcat de obligațiile legate de implementarea PNRR”. Aceștia au cerut majorarea salariilor cu 15%, având în vedere faptul că “ONRC este instituţia publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiție” și acordarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică.