Porumbul boabe umed, conservat cu bobul intreg este mai bine valorificat de porcine decat porumbul boabe uscat imediat dupa recoltare, sustin cele mai noi studii ale specialistilor.
Exista putine studii legate de valoarea energetica si continutul proteic ale acestor tipuri de porumb, fapt care-i face pe crescatori sa-si stabileasca ratiile in functie de valorile folosite in mod curent pentru porumbul boabe uscat. Cu toate acestea, conform rezultatelor constatate de doua studii realizate recent de Institutul Sectorului Vegtal din Franta, porumbul boabe recoltat in stare umeda sau conservat cu bobul intreg sau tocat este asimilat mai bine decat porumbul-boabe uscat. Nivelurile de digestibilitate energetica ale porumbului-siloz si porumbului conservat cu bobul intreg sunt cu mult superioare celor ale porumbului uscat. Practic, digestibilitatea energetica este cu 4, respectiv cu 8 la suta mai ridicata la porumbul cu bob intreg si cel insilozat, fata de cea a porumbului uscat. Acest lucru se explica in principal printr-o mai buna digestibilitate a amidonului si lipidelor din porumbul boabe umed.
In ceea ce priveste fractiunea proteica (amino-acizi) ameliorarea este de 3,6 si 5,8 la suta pentru porumbul conservat cu bobul intreg si cel de tip siloz, in comparatie cu porumbul uscat. (V.V.)