Miercuri, Parlamentul Euro-pean a votat noua legislatie ce vizeaza cresterea puterii de negociere a producatorilor de lapte. Asta pentru a obtine preturi echitabile la laptele neprelucrat si pentru a-i ajuta pe fermieri sa se pregateasca pentru sfarsitul cotelor de lapte din 2015. Aceasta va permite orga-nizatiilor de fermieri, ca de pilda asociatiile crescatorilor de bovine sa negocieze singure preturile pentru laptele neprelucrat, fara a incalca legea concurentei.
Statele membre pot continua sa decida daca sa impuna sau nu , pe teritoriul lor, contracte care sa acopere livrarea de lapte de la fermieri la colectori sau procesatori. Daca devin obligatorii, aceste contracte vor trebui intocmite inainte de livrare si trebuie sa mentioneze pretul, perioadele de plati si modalitatile de colectare si livrare a laptelui. Statele membre pot prevedea de asemenea o durata minima pentru aceste contracte de cel putin sase luni, prevedere sustinuta si de deputatii romani.
Pentru a se asigura ca producatorii de lapte din zonele defavorizate, ca de pilda Zalha si Cristoltel in Salaj, beneficiaza de asemenea de noile reglementari, deputatii europeni au solicitat Comisiei sa intocmeasca doua rapoarte de evaluare a situatiei lor.
Totodata s-au facut propuneri pentru a imbunatati functionarea pietii pentru branzeturile inregistrate si crearea unui sistem de gestiune a aprovizionarii, pe care satatele membre il pot implementa, cu conditia ca acesta sa nu dauneze in nici un fel concurentei sau micilor producatori de branza.
„Aceasta legislatie va conso-lida puterea de negociere a producatorilor de lapte, pentru a obtine cel mai bun pret posibil pentru laptele lor. Organizatiile de producatori ar trebui sa ajute fermierii sa se organizeze mai bine si sa consolideze pozitia lor in lantul de aprovizionare, mai ales in statele membre unde sistemul de cooperative este limitat sau chiar inexistent, asa incat sa obtina cel mai bun pret pentru laptele lor” a declarat raportorul Parlamentului European.