Toti elevii vor fi obligati sa inceapa fiecare saptamana de scoala cu intonarea imnului. Cei din clasele I-IV vor canta doar o strofa.
Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor a avizat favorabil un proiect de lege initiat de un grup de parlamentari ai PDL, conform caruia toti elevii vor avea obligativitatea intonarii imnului la inceputul cursurilor in fiecare zi de luni. Elevii din ciclul primar vor intona numai prima strofa din imn. Ministrul Educatiei, Catalin Baba, sustine ca „exista deja un Ordin al ministrului privind intonarea imnului, dar parlamentarii au dorit sa consfinteasca acest lucru printr-o lege”, astfel incat niciun alt viitor ministru al Educatiei sa nu modifice acel ordin.
Imnul se intoneaza deja in unele scoli
In unele unitati de invatamant din judet, dar mai ales din Zalau, elevii intoneaza imnul national la inceputul cursurilor, iar adoptarea prezentului proiect legislativ nu ar schimba in mod deosebit obiceiul cadrelor didactice si elevilor din Salaj. „Si acum, la inceputul orelor, intonam imnul national, dar este adevarat ca nu toate cadrele didactice urmeaza aceasta regula. De multe ori nu este timp sau pur si simplu uita de acest lucru. Daca va fi numai in zilele de luni, nu cred ca va fi o problema atat de mare, iar cunoasterea imnului national este obligatorie pentru noi toti”, a declarat pentru Graiul Salajului P.P., cadru didactic la Zalau.
Primarul orasului Jibou, Eugen Balanean, spune ca „lumea trebuie sa cunoasca imnul tarii” si ca este de acord cu aceasta initiativa legislativa. Mai mult, nostalgia vremurilor demult apuse l-a cuprins pe edilul din Jibou si ne-a marturisit ca „si pe vremuri, noi cantam tricolorul”. „Era un moment deosebit. La fel poate fi si acum”.
Directorul Liceului Teore-tic „Ion Agarbiceanu” din Jibou, Liviu Sampalean, nu vede o problema in intonarea imnului, insa crede ca este suficienta intonarea unei singure strofe, pentru a nu pierde din timpul alocat predarii lectiei. „Cred ca este suficient sa fie intonata o strofa. Pana facem prezenta, pana se intoneaza imnul, se pierd minute bune din ora. Noi avem si multi navetisti, iar daca microbuzele intarzie 10 minute, automat se pirede din ora”, a declarat directorul liceului pentru Graiul Salajului. Liviu Sampalean crede ca, la nivelul unitatii de invatamant pe care o conduce, se poarta discutii pentru ca imnul sa fie intonat in cadrul orelor de muzica, mai ales ca aproape toate clasele au o ora de muzica saptamanal, iar cadrele didactice care predau aceasta materie sunt in masura sa-i invete intonarea corecta a imnului.