Un Pontiac din 1991, un Opel din 1994 si un Mercedes din 1999 sunt cele trei masini defecte repartizate primariilor Dobrin si Pericei, respectiv Prefecturii Salaj.
„Daca tot faci un lucru, fa-l ca lumea” ,zice o vorba din popor. Numai ca Guvernul Romaniei n-a tinut cont de intelepciunea neamului. Asa se face ca intr-un gest de „suprema caritate”, executivul a trimis Prefecturii si Pri-mariilor din Dobrin si Pericei (institutii alese pe „mustata” politica) trei autovehicule trase demult pe linie moarta, un Mercedes, un Pontiac si un Opel. Rable care nici macar la „Programul Rabla” nu ar fi fost acceptate. Evident ca sefii respectivelor institutii le-au refuzat. Nu-si permiteau sa-si aduca cu mana lor paguba in casa. Halal cadou !
Masinile confiscate de stat prin executarea silita a unor firme si persoane fizice, in contul obligatiilor bugetare neachi-tate, si transferate la Guvern pentru a fi distribuite in teritoriu au fost date gratuit, in ultimii doi ani, in principal catre primariile PDL si UDMR. In total, in 2010 si 2011, Guvernul a livrat gratuit catre anumite primarii, unitati de cult si autoritati centrale un numar de 138 autoturisme, inclusiv Jeep-uri, tip Nissan, Ford, Mercedes, Audi, Hyundai, Pontiac, Chrysler, BMW, Volkswagen, Fiat, Opel, Peugeot, Toyota, Citroen si, in foarte rare cazuri, Dacia. In judetul Salaj ar fi trebuit ca primaria Pericei sa primeasca un Opel din 1994, cea din Dobrin un Pontiac din 1991, iar Prefectura Salaj un Mercedes din 1999. Masinile erau intr-o stare jalnica, nici una nu era functionabila, iar Prefectura si primaria Pericei le-au refuzat. Masina Primariei Dobrin zace de atunci in parcare. „Pontiacul este intr-o stare jalnica. Mai bine nu venea. Are o capacitate de peste 3.000 de centimetri cubi, iar la partea mecanica are multe defecte. Problema este ca nu ne putem folosi de ea. Sta in curtea primariei”, ne spune primarul Dobrinului, Csapo Carol. Primaria din Pericei are in dotare o Dacia Solenza veche si a depus o cerere la Guvern pentru o masina noua. „Opel-ul era la Suceava si trebuia adus pe trailer. Dar a fost o autoutilara si am refuzat-o”, explica Boncidai Csaba, primarul comunei Pericei. Nici Prefectura nu s-a putut bucura de Mercedesul din 1999. „Pentru ca parcul auto al institutiei este invechit, s-a facut o cerere la Guvern pentru a primi o noua masina. Prefecturii Salaj i-a fost repartizat un Mercedes, cu o capacitate cilindrica de peste 4.000 de centimetri cubi, care nu functiona. In aceste conditii, si dat fiind faptul ca trebuie redus consumul de combustibil cu 50 la suta, s-a luat decizia de a refuza masina”, a declarat Sebastian Olaru, purtatorul de cuvant al Prefecturii.
De unde sunt aceste masini?
Conform legii, bunurile intrate in proprietatea privata a statului trebuie valorificate prin bursele de marfuri, prin magazinele proprii ale ANAF sau prin licitatie publica, dar pot fi transmise de Ministerul Finantelor Publice si catre Secretariatul General al Guvernului, pentru a fi repartizate gratuit ministerelor, autoritatilor publice centrale si locale, precum si institutiilor de cult. Modul de repartizare este stabilit de o comisie interministeriala care functioneaza pe langa SGG, constituita prin decizie a primului-ministru si formata din reprezentanti ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Finantelor, Ministerului Economiei, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Apararii, Ministerului Justitiei, Ministerului Transporturilor si Cancelariei Primului-Ministru.