Copiii cu boli rare aflati in tratament la Centrul NoRo vor primi cate 387 de lei pe luna, fata de 900 de lei, cat primeau anul trecut.
Bugetul Centrului de Referinta pentru Boli Rare NoRo va fi redus semnificativ, dupa ce Primaria Zalau a decis sa finanteze, in 2012, fundatiile si asociatiile din oras in functie de standardele de cost aprobate de Ministerul Sanatatii. Cu toate ca pentru categoria bolilor rare nu a fost stabilit un standard de cost, municipalitatea a hotarat sa acorde cea mai mare subventie posibila in limita standardelor existente. Astfel, copiii cu boli rare aflati in tratament la NoRo vor primi cate 387 de lei pe luna, fata de 900 de lei, cat primeau anul trecut. Prezenti la sedinta de Consiliu Local de luni, parintii a doi copii care beneficiaza de serviciile centrului NoRo au incercat sa-i convinga pe alesi sa gaseasca alte surse de finantare si ca „nu trebuie sa dam cu piciorul unui lucru care functioneaza foarte bine in Zalau”. „Bugetul pe 2012 al municipiului reduce cu o treime fondurile alocate asociatiei Prader Willi. Astfel, Centrul va oferi un simplu serviciu de supraveghere, si nu unul de recuperare, asa cum a fost pana acum”, a precizat Corina Sabou, „mama unui copil de sapte ani, pe care nu-l primeste nimeni in invatamantul de stat”. Femeia le-a mai spus consilierilor ca nu pot „egaliza serviciile tuturor asociatiilor care ofera tratament de recuperare, pentru ca depinde de boala fiecaruia”. „Nu putem compara serviciile oferite de NoRo cu cele oferite de fundatia Acasa, unde un copil beneficiaza de recuperare trei saptamani intr-un an, si nu zilnic”, a adaugat parintele respectiv.
Radu Capilnasiu: „Nu putem finanta copiii din tot judetul”
In replica, Primaria Zalau spune ca nu poate aloca mai multe fonduri si le-a recomandat reprezentantilor Centrului sa solicite fonduri si de la Consiliul Judetean, mai ales ca la No-Ro sunt tratati copii din tot judetul, nu doar din municipiu, iar atunci cand s-a deschis fundatia, a fost un angajament in care si Consiliul Judetean, si Ministerul Sanatatii, au hotarat sa suporte o parte din costurile de functionare. „Intelegem ca este o problema, dar si celelalte fundatii au probleme. Anul trecut, Asociatia Prader Willi a beneficiat de 900 de lei pentru fiecare copil, in timp ce alte fundatii au primit catre 175 sau 217 lei de copil, cum a fost cazul Acasa, cu toate ca aceasta fundatie are o adresabilitate mai mare. In acest an, propunem subventionarea a 50 la suta din cel mai mare standard de cost stabilit de Ministerul Sanatatii. Centrul NoRo va primi cate 387 de lei pentru fiecare copil, iar celelalte fundatii 293 de lei”, le-a transmis primarul Radu Capilnasiu celor doi parinti.