Împlinirea, în data de 2 aprilie, a 32 de ani de la reînființarea Consiliului Județean Sălaj a fost marcată în cadrul unei gale care a celebrat excelența și performanța. Sportivi, elevi de excepție, oameni de cultură și oameni de afaceri care fac cinste Țării Silvaniei au fost premiați și felicitați pentru aportul lor la promovarea plaiurilor natale.

Evenimentul aniversar a reunit, marți seara, reprezentanți ai administrațiilor locale și județene, ai instituțiilor, ai cultelor religioase din județ, ai unităților de învățământ.

“Sărbătorim cu bucurie 32 de ani de la reînființarea Consiliului Județean Sălaj, prilej cu care doresc să transmit un mesaj de mulțumire tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea județului nostru.

Le mulțumesc președinților, vicepreședinților, consilierilor județeni din trecut și actuali, foștilor și actualilor angajați, precum și colaboratorilor noștri.

Recunoștința mea se îndreaptă și către cetățenii Țării Silvaniei pentru întreaga susținere acordată în toți acești ani de activitate.

Continuăm să lucrăm împreună, în aceeași direcție, respectând sloganul nostru: <Împreună pentru Sălaj, aproape de sălăjeni>!”, a fost mesajul președintelui Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Performanța și excelența sălăjenilor cu care ne mândrim au fost încununate cu distincția “Soarele Sălăjean”, simbol al artei populare locale.

În semn de apreciere și înaltă recunoștință, au primit această distincție sălăjeni din diferite domenii de activitate, care dau valoare Țării Silvaniei:

Valeria Motogna – port drapelul României la Olimpiada de la Beijing, din 2008, și căpitan al Naționalei de Handbal

Raluca Anton – psiholog și psihoterapeut

Ioan Chezan – profesor, dirijor, director al primei școli de muzică din județ

Mircea Groza – arheolog culinar

Gheorghe Ilea – pictor

Vasile Pădurean – antreprenor, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie Sălaj și al Fundației “Acasă”

Bogdan Ilieș – salvator de monumente istorice

Dumitru Blaga – antreprenor, președinte al Asociației Producătorilor de Mobilă din România

Bogdan Juravle – medic urolog la Spitalul Județean de Urgență Zalău

Constantin Cobârzan – profesor de matematică, fost director al Colegiului Național “Silvania” Zalău

În același cadru, au fost premiați sportivii Diana Tănăsescu (În 2023, a obținut prima medalie de argint din istoria boxului sălăjean la un Campionatul European, este multiplă campioană națională și multiplă medaliată cu aur la Cupa României) și Patrik Bolduț (Component al lotului național al României, campion național la tenis în 2022 – cea mai mare performanță pentru tenisul sălăjean din ultimii 20 de ani, locul 5 cu echipa națională la Campionatul European, campion național pe echipe în 2022), alături de antrenorii acestora: Adrian Popuțea și Sergiu Carp.

De asemenea, au fost acordate premii și diplome elevilor care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele școlare internaționale, precum și profesorilor care i-au îndrumat:

Roland Petrean, elev la Colegiul Național “Silvania” Zalău, medalie de argint la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori și la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori, profesori Loredana Gavriș și Florin Morar

Elekes Abigél, elevă la Școala Gimnazială “Simion Bărnuțiu” Zalău, mențiune la Olimpiada Internațională de Limbă, Literatură și Cultură Maghiară “Apáczai Csere János”, profesoară Pataki Ida

Loga Patrik, elev la Colegiul Național “Silvania” Zalău, locul III la Olimpiada de Matematică pentru liceele maghiare din Europa, profesoară Turdean Katalin

În cadrul aceluiași eveniment, a fost prezentată o sinteză a activității Consiliului Județean Sălaj în perioada 2020-2024, fiind evidențiate proiectele și realizările care au contribuit la dezvoltarea județului nostru.

Investițiile în infrastructura rutieră însumează 470 milioane de lei, fiind reabilitați și modernizați 153 de kilometri de drumuri. Sunt în derulare, tot la acest capitol, investiții în valoare de 317 milioane de lei. În domeniul sănătății, s-au finalizat deja investiții care depășesc 59 de milioane de lei, iar investițiile pe care urmează să le realizeze administrația județeană se ridică la 659 milioane de lei.

Pentru educație s-au alocat fonduri ce însumează 70 de milioane de lei, iar pentru susținerea sportului de masă și de performanță s-au alocat în ultimii 4 ani circa 21 de milioane de lei.

Pentru dezvoltarea comunelor sălăjene, au fost direcționați 137 de milioane de lei de la Consiliul Județean între anii 2021 și 2024.

La capitolul implicare socială, s-au alocat circa 25 milioane de lei pentru a înființa 10 case de tip familial, care să găzduiască 120 de copii instituționalizați. 26 de monumente istorice din Sălaj au fost salvate prin programul derulat în acest sens de administrația județeană, cu o alocare financiară de 2 milioane de lei. De asemenea, 5 milioane de lei au fost direcționate pentru a ajuta 500 de persoane defavorizate din Sălaj, tot în cadrul unui program al administrației județene.