Aeroporturile s-au pregătit pentru noile reguli pe care călătorii căilor aeriene le respectă odată cu intrarea în spațiul de liberă circulație – Schengen.
S-au scos o parte dintre cabinele polițiștilor de frontieră și s-au mutat scannerele pentru pașapoarte deoarece, din 31 martie, se circulă fără controale în spaţiul de liberă circulaţie.
Poliția de frontieră a anunțat că există posibilitatea ca pasagerii să fie verificați aleatoriu. În aeroporturi se for efectua controale în echipe mixte cu Jandarmeria pentru a depista urmăriţii, fugarii sau pe cei care vor să profite de Schengen şi să călătorească ilegal în Vest. Şi pentru copii va fi nevoie ca părinții sau reprezentanții legali să dețină aceleaşi documente.
“Pasagerul va avea nevoie de un document de călătorie şi cartea de îmbarcare fără a parcurge controlul poliţiei de frontieră”, a declarat Cornel Laurian Stoica, şeful Poliţiei de Frontieră.
În cazul aeroporturilor, cetățenii români care călătoresc către state Schengen sunt nevoiți să parcurgă formalitățile de check-in (acolo unde se impune, spre exemplu: predarea bagajului de cală), efectueză controlul de securitate, în aceeași manieră ca şi înainte de aderare, şi se prezintă la poarta de îmbarcare, fără a mai face obiectul formalităților de frontieră.
În ceea ce privește pasagerii navelor care pleacă dintr-un port maritim românesc spre un alt port dintr-un stat Schengen, fără a tranzita şi un port al unui stat terț, nu mai trebuie să facă obiectul unor verificări de frontieră indiferent de naționalitate.
România intră în Schengen cu 17 aeroporturi și cu 4 porturi de la Marea Neagră.
Românii câştigă 20 de minute în plus
Chiar dacă din 31 martie suntem în Schengen când circulăm pe cale aeriană și maritimă, regulile se păstrează pentru cei care călătoresc în state unde libera circulaţie nu este reglementată. Controlul la Poliţia de Frontieră durează între 30 de secunde şi un minut, problema este coada. În funcţie de cât de aglomerat este aeroportul putem câştiga 15-20 de minute.
“Ghişeele care astăzi sunt şi pentru Schengen şi pentru non-Schengen vor funcţiona numai pe fluxul non-Schengen. Se pot face controale aleatorii, în scopul depistării celor care au acte de călătorie false, a celor care au interdicţii de a părăsi ţara, respectarea regulilor pentru minori, combaterea migraţiei şi traficului de persoane”, a declarat Bogdan Despescu, secretar de stat MAI. Totuşi, vor exista echipe mixte ale Poliţiei şi Jandarmeriei atât în afara aeroportului, cât şi în interior, pentru a face verificări prin sondaj.