Mai sunt doar trei zile până când oamenii cu drag de lucru, dornici să se implice în salvarea Bisericii de lemn din Creaca, se pot înscrie ca voluntari ai Ambulanței pentru Monumente.

Echipa asociației sălăjene care salvează patrimoniul moștenit și extrem de valoros – Valeria Lehene, Bogdan Pintea, Corina Caraba, Bogdan Ilieș, Mădălina Varga, Tudor Bonta și Tania Criste Tivadar – vor începe lucrările la prima intervenție din acest an în luna aprilie.

Pregătirile au început deja, după cum ne anunță echipa pe pagina Ambulanța pentru Monumente Sălaj. A fost comandată din bună vreme șindrila necesară, pentru că bsericuța are nevoie urgentă de învelitoare nouă, iar comanda a fost depozitată în șura unui localnic. E important că, la fel ca-n alte cazuri de intervenții, și la Creaca s-a mobilizat comunitatea să dea o mână de ajutor.

Iacob Gălpâian a asigurat transportul șindrilei din satul Budești, județul Maramureș, însoțit fiind de viceprimarul comunei Creaca, Anca Rus. Șindrila a fost cumpărată din fonduri primite prin programul administrației județene „Protecția monumentelor istorice, de pe raza administrativ-teritorială a județului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat” și parte din bugetul Primăriei Creaca.

”Comunitatea din Creaca s-a organizat exemplar și, cu ajutorul domnului Iacob Gălpâian care a asigurat transportul, a fost adusă șindrila ce urmează a fi folosită la refacerea învelitorii bisericii de lemn din Creaca. Astfel, o mână de oameni din comunitate, însoțiți de doamna Anca Rus, viceprimar al comunei Creaca – o veche susținătoare a proiectului Ambulanței pentru Monumente în Sălaj încă din anul 2018 atunci când s-a lucrat la biserica de lemn din Brusturi, și care s-a implicat încă de la început în demersul nostru de a pune în siguranță vechiul lăcaș de cult din Creaca, a ajuns la Budești de unde a fost încărcată șindrila, adusă acasă fără incidente și așezată în siguranță, în șura pusă la dispoziție de doamna farmacistă Liana Stanciu. Șindrila a fost realizată de către echipa meșterului Mihai Bălin din Budești. Apreciem implicarea și organizarea comunității din Creaca pentru reușita acestui demers”, spun reprezentanții Ambulanței pentru Monumente Sălaj.

Ambulanţa pentru Monumente este un proiect inițiat de Asociația MONUMENTUM, coordonat și implementat în județul Sălaj de Asociația ARHAIC, și sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.

Finanţatori strategici ai Ambulanței pentru Monumente sunt Profi România, Dedeman și Dewalt.