Plafonarea se extinde și în zona IFN-urilor, băncilor, societăților de leasing sau firmelor de recuperare creanțe.

Instituțiile de credit nu mai pot percepe dobânzi excesive la creditele acordate cetățenilor, iar aceștia vor avea posibilitatea de a-și stinge datoria în limite decente. La fel ca în piața de energie și în cea de alimente, pe piața creditării persoanelor fizice s-au manifestat comportamente excesive, cu dobânzi care au ajuns și până la 69.000 la sută, spun social-democrații care au inițiat un proiect de lege împotriva unor astfel de abuzuri.❕

„Proiectul de lege privind protecția consumatorilor față de costul total al creditării și cesiunea de creanțe” inițiat de senatorul PSD Daniel Zamfir și susținut de ambele grupuri ale PSD, de la Senat și de la Cameră, dar și de alți parlamentari, închide cercul de protecție al cetățenilor față de toate instituțiile de credit din România, adaugă aceștia.

Referitor la creditele bancare, ratele nu pot crește mai mult de 50% față de valoarea stabilită la semnarea contratului.

În cazul societăților de leasing, dacă cetățeanul nu mai poate plăti ratele, va avea un termen de 30 zile în care poate vinde automobilul pentru a obține o sumă corectă, din care să poată achita sumele datorate.

Cu privire la IFN-uri (instituții financiare nebancare), suma rambursată nu poate depăși dublul sumei împrumutate.

Noua lege oferă protecție și față de recuperatorii de creanțe. Acești recuperatori nu mai pot solicita de la debitor sume mai mari decât valoarea creanței stabilită în momentul cesiunii. În general, creanțele bancare pentru persoanele fizice sunt achiziționate cu prețuri cuprinse între 7% și max.10% din valoarea creanței. Diferența de până la 100% este profitul recuperatorului. “Au existat cazuri în care recuperatorul a perceput celui îndatorat, pe lângă plata datoriei propriu-zise, încă 3.000 de euro doar pentru serviciile de corespondență! Astfel de excese nu vor mai avea loc”, adaugă social-democtrații.