Noul prag al „saraciei” stabilit de Ministerul Muncii este coborat considerabil fata de anul trecut, dupa intrarea in vigoare, in ianuarie, a noilor norme metodologice de acordare a ajutoarelor sociale. Preten-dentii sprijinului de la stat au voie sa detina mai putine bunuri daca vor sa beneficieze de ajutoare sociale. Sa ai trei bovine sau doi cai reprezinta „sursa de venit”, ceea ce nu mai permite autoritatilor locale sa aprobe dosarele, indiferent de tipul ajutoarelor sociale solicitate, fie ca este vorba de ajutoare pentru incalzire sau alte tipuri de beneficii sociale. Totodata, locuitorii din mediul rural, unde sursele de venit sunt foarte putine – sau chiar inexistente in unele sate – nu mai au voie sa detina peste trei porci, peste cinci oi sau capre, peste cinci familii de albine, peste 10 iepuri de casa sau peste 25 de gaini.
Potrivit normelor metodologice existente anul trecut, lista bunurilor care conduceau la excluderea acordarii ajutorului social cuprindea posibilitatea unei familii sa creasca in gospodarie trei bovine, doi cai, cinci porci, 20 de oi, 15 familii de albine, 50 de iepuri de casa si 100 de gaini. Elisabeta Matolcsi, directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Salaj, a declarat ca exista posibilitatea ca aceasta lista cu bunuri sa fi fost intocmita in baza a ceea ce s-a constatat pe teren in momentul verificarii dosarelor de ajutoare sociale de catre inspectorii sociali si, probabil, s-a ajuns la concluzia ca toate bunurile prevazute in anexa constituie surse de venit.
Portelanul si aurul te scot din intretinerea statului
Ministerul Muncii nu a impus restrictii numai locuitorilor din mediul rural, ci a stabilit o serie de conditii si pentru domiciliatii in mediul urban. Astfel, daca beneficiati de ajutor social si inspectorii sociali vor veni in control, in situatia in care vor deschide dulapul si vor gasi blanuri de valoare, obiecte de colectie, obiecte de cristal sau portelan – fie ele si mostenite – va vor taia de pe lista beneficiarilor de ajutor social. In plus, inspectorii vor fi nevoiti sa aiba asupra lor si un cantar de bijuterie pentru a cantari bijuteriile si metalele pretioase pe care le detineti, pentru ca, potrivit noilor reglementari, asistatii social nu au voie sa detina bijuterii si metale pretionase peste 100 de grame. Evident, primii vizati de stat sunt cetatenii de etnie roma. Initial, era vorba ca cei care detin o imprimanta sau un computer sa nu fie eligibili pentru acordarea ajutorului social. Executivul a renuntat la aceasta idee, dar a introdus alte criterii. Asadar, o camera video, amplificatoare audio sau un copiator sunt considerate surse de venit si conduc la excluderea acordarii ajutorului social. Daca un membru al familiei are in proprietate, in concesiune, inchiriere sau orice alta forma de detinere alte cladiri sau spatii de locuit in afara locuintei de domiciliu si a anexelor gospodaresti, acestea exclud solicitantul de la ajutorul social. Solicitantul are in schimb permisiunea statului sa aiba un depozit bancar pana in trei mii de lei. Sunt exclusi de la ajutoare si cei care detin un scuter, motoreta, motocicleta sau orice autoturism cu o vechime mai mica de 10 ani. Exceptie de la aceasta regula sunt motorizatele pentru persoanele cu dizabilitati. Proprietarii de salupe, iahturi, scutere de apa sau barci cu motor primesc ajutoare doar daca locuiesc in Delta Dunarii si sunt folosite pentru uz personal, nu pentru transportul turistilor. Pe lista neagra a utilajelor agricole sau de prelucrare a lemnului se afla tractoarele, presa de ulei, moara de cereale, combina agricola, drujba si gaterul.
Peste 17 mii de salajeni traiesc la limita saraciei
Printre salajenii cei mai saraci se numara beneficiarii venitului minim garantat, be-neficiarii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei si ai alocatiilor pentru sustinerea familiei. Din datele furnizate de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Salaj reiese ca in Salaj exista peste 17 mii de beneficiari ai celor trei tipuri de ajutoare sociale pentru a caror acordare trebuie indeplinite conditiile de „saracie” prezentate anterior. Astfel, in luna decembrie s-au aprobat si, implicit, s-au pus in plata 9.973 de dosare de ajutor pentru incalzirea locuintei in sezonul rece 2011-2012, iar in plata exista 4.764 de alocatii pentru sustinerea familiei si 2.555 de indemnizatii de venit minim garantat. Cei mai multi beneficiari ai ajutoarelor pentru incalzire folosesc sistemul de incalzire pe lemne – 6.925 de beneficiari, alti 2.899 de beneficiari folosesc incalzirea pe gaz, iar numai 149 de beneficiari utilizeaza incalzirea cu energie termica in sistem centralizat.
Nu tine cu minciuna
Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Salaj va efectua, pana in 15 martie, o „campanie de informare si consiliere privind modificarile legislative majore din domeniul asistentei sociale”, campanie in cadrul careia autoritatile pu-blice locale – primari, secretari, asistenti sociali, personal de specialitate cu atributii in domeniul asistentei sociale si persoanele juridice publice si private vor fi puse la curent cu cele mai importante aspecte din domeniu. O schimbare foarte importanta fata de anul trecut s-a adus in privinta controalelor efectuate din partea institutiilor asupra beneficiarilor ajutoarelor pentru incalzire. Declaratiile beneficiarilor pe propria lor raspundere, intocmite in momentul solicitarii ajutoarelor sociale, referitoare la bunurile pe care le detin, vor fi verificate prin sondaj de catre primari sau de catre asistentii sociali din subordinea consiliilor locale. In plus, Guvernul a hotarat ca, incepand din acest an, sa fie verificate 60 la suta dintre dosare aprobate, nu trei la suta cum se verifica in anii anteriori.
Pentru ajutorul social trebuie sa fii mai sarac
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...