Casa Națională de Asigurări de Sănătate scoate la concurs încă trei posturi contractuale de specialiști în tehnologia informației. Instituția caută un expert hardware și virtualizare, un expert baze de date și un expert dezvoltare și operare (DevOps).
Câștigătorii concursului vor fi angajați pe perioadă determinată, respectiv pe durata dezvoltării proiectelor informatice pentru care se selectează acești specialiști, iar nivelul de salarizare va reprezenta de până la cinci ori valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 (5×7.567 lei).
Persoanele interesate își pot depune dosarul de înscriere la concurs până la data de 16 aprilie, urmând ca proba scrisă a concursului se fie susținută în data de 23 aprilie. Candidații declarați admiși la proba scrisă vor susține proba interviu în maxim patru zile lucrătoare de la data susținerii probei scrise.
Pentru a ocupa unul din posturile scoase la concurs, candidații trebuie să fie absolvenți de învățământ superior (nivel licență, master) cu specializarea IT, să aibă minim doi ani de experiență profesională atestată în domeniul studiilor și să fi participat în cadrul unei echipe la implementarea unui sistem informatic complex, care a presupus integrarea hardware/software/ baze de date.
Detalii suplimentare, tematica și bibliografia concursului, atribuțiile posturilor scoase la concurs și criteriile de evaluare a activității sunt disponibile pe site-ul cnas.ro.
Rectrutarea de specialiști la CNAS vine în contextul în care cardurile de sănătate sunt mai mult nefuncționale, iar asta îngreunează activitatea medicilor și împiedică bolnavii să își procure la timp medicamentele compensate și gratuite, și la scurt timp după atacul cibernetic de luna trecută asupra sistemului informatic Hipocrate, care a afectat activitatea în peste 20 de spitale din țară și a dat peste cap întreaga rețea de sănătate din România.
De altfel, deputatul sălăjean Florian Neaga, de profesie medic , a fost printre primele persoane care a susținut că este datoria Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să identifice cu celeritate o soluție tehnică care să optimizeze Sistemul Informatic Unic Integrat și să asigure operabilitatea serviciilor medicale în timp real la nivelul întregii țări și, nu în ultimul rând, să conducă la eficientizarea timpului pe care un medic îl pierde din cauza soluției digitale actuale, timp ce ar putea fi direcționat către tratarea unui număr mai mare de pacienți.
“Consider oportun ca, prin reformarea SIUI, acesta să își atingă cu adevărat funcționalitatea și să confere posibilitatea stocării dosarul medical al pacientului, cuprinzând analizele biologice, imagistica, schemele de tratament, istoricului rețetelor eliberate, a recomandărilor de dispozitive medicale, a biletelor de trimitere, precum și o evidență clară a zilelor de concediu medical efectuate de un pacient, fără a mai fi nevoie ca medicul să solicite pacientului adeverință de la angajator la fiecare acordare a unui concediu medical.
O astfel de reformare a Sistemul Informatic Unic Integrat ar genera o creștere a importanței cardului național de asigurări de sănătate, oferind informații relevante despre pacient, în timp real, la orice consultatie medicală, dar mai ales în situațiile de urgență, când timpul de acțiune și decizie a cadrelor medicale este limitat.
Sistemul de sănătate trebuie să fie funcțional și performant. Se impune acțiune și profesionalism. Pentru că așa cum fiecare dintre noi spunem adeseori, nimic nu avem mai de preț decât sănătatea”, spunea deputatul sălăjean Florian Neaga, medic ortoped la Spitalul Județean de Urgență Zalău.