Consilierul local USR Gabriela Olar, candidat al formațiunii politice la primăria Zalău, militează pentru investițiile în spații verzi.
“Nu toate orașele se pot lăuda cu un patrimoniu cultural de invidiat, cu arhitectura veche, nu toate au un mediu artistic și cultural dinamic, nu toate oferă o gamă variată de opțiuni pentru petrecerea timpului liber. Toate însă pot investi în mai multă verdeață. Costurile sunt mici și impactul potențial foarte mare. Zalăul are nevoie de parcuri. Pot fi însă gândite și abordări la o scară mai mică, pe termen scurt, abordări ce pot să aducă mai mult verde, mai aproape de noi”, spune consilierul municipal.
În opinia sa, o politică clară a primăriei ar trebui să fie introducerea unui minim de verdeață pe fiecare stradă din Zalău, pentru a da mai multă culoare orașului.
O accesibilizare mai bună a zonelor verzi periferice este o altă soluție propusă de cosnilierul USR. “Suntem înconjurați de păduri. O bună parte din suprafața mai consistentă de spațiu verde se află la periferia orașului și relativ greu de accesat pentru majoritatea zălăuanilor. În Stockholm, 90% dintre rezidenți sunt la mai puțin de 300 metri distanță (cam 3-4 minute de mers pe jos) de un parc, sau corp de apă. Mai avem ceva până vom atinge un astfel de standard dar sunt lucruri ușoare ce pot fi făcute imediat. Cel mai simplu lucru ce poate fi făcut pentru a aduce spațiile verzi cât mai aproape de zălăuani este accesibilizarea spațiilor verzi existente – în special pădurile de la periferia orașului. Acest lucru se poate face relativ ușor și fără costuri suplimentare prea mari. Ca un prim pas, de exemplu, pot fi marcate câteva trasee off-road pentru drumeți și bicicliști. Ulterior, pe măsură ce bugetul orașului va crește și pe măsură ce priorități mai presante vor fi rezolvate, se poate gândi și un sistem de alei pietonale și piste pentru bicicliști în aceste zone”, spune Gabriela Olar.
De asemenea, spațiile verzi existente ar trebui făcute mai atractive, consideră consilierul local. “O adunătură de copaci înconjurați de noroaie nu o să atragă niciodată oameni. Spațiile verzi trebuie să fie îmbietoare și atrăgătoare, ele ar trebui să fie ușor de folosit de către oameni”, spune reprezentantul USR în Consiliul Local Zalău.
O altă variantă propusă o reprezintă parcările verzi, care să îmbine utilul cu frumosul. “Parcările reprezintă în mai toate orașele din lume mări neatrăgătoare de asfalt. În multe cazuri suprafața ocupată de locurile de parcare este mai mare decât suprafața ocupată de locuințe. Unele parcări pot fi transformate în parcări verzi. Parcările verzi nu numai că sunt mai plăcute ochiului și sufletului dar ajută și la reducerea efectului de seră în orașe și la scăderea temperaturii ambientale – vara, asfaltul reflectă căldura solară și temperatura în orașe este de obicei cu câteva grade mai ridicată decât în împrejurimi”, spune Gabriela Olar.