România a început construcția a ceea ce va fi în cele din urmă cea mai mare bază militară europeană a alianței NATO, în timp ce blocul transatlantic încearcă să își consolideze capacitățile în regiunea Mării Negre, având în vedere activitatea Rusiei în această zonă, scrie Newsweek.com.

 

Proiectul în valoare de 2,7 miliarde de dolari va extinde Baza aeriană 57 Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Române, care se află în apropiere de orașul port Constanța de la Marea Neagră. Noua facilitate va avea un perimetru de aproape 32 de kilometri, va acoperi aproximativ 17 kilometri pătrați și va găzdui aproximativ 10.000 de membri ai personalului NATO și familiile acestora.

România a fost mult timp un centru cheie pentru operațiunile NATO în regiunea Mării Negre. Mii de soldați americani au trecut ciclic prin această țară în misiuni de instruire și de securitate de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Avioane americane de luptă și de supraveghere operează în mod regulat de acolo ca parte a operațiunilor de poliție ale NATO.

Euronews a relatat în acest weekend că au început lucrările la infrastructura de bază a bazei – cum ar fi drumurile de acces și rețeaua electrică . În cele din urmă, se așteaptă să fie construite mai multe piste noi pentru a sprijini operarea diferitelor tipuri de aeronave militare.

Nicolae Crețu, comandantul bazei aeriene, a declarat că vor exista “hangare de întreținere, depozite de combustibil, muniție, echipamente, materiale tehnice de aviație, simulatoare, bucătării și spații de locuit; tot ceea ce este necesar pentru a susține funcționarea și misiunile unei baze de o asemenea amploare”.

Lucrările de extindere sunt în toi, însă odată terminate, această bază de la Mihail Kogălniceanu va deveni cea mai mare din Europa. O va depăși pe cea de la Rammstein din Germania și va putea să adăpostească peste 10 mii de militari care vor putea să vină aici și cu familiile lor. Proiectul prevede  facilități de cazare adaptate,  creșe, grădinițe, școli, magazine, farmacii,spital, adică tot ce este nevoie pentru militari și familiile lor.

NATO a început să își construiască rețeaua de patru grupuri de luptă multinaționale cu prezență înaintată consolidată în regiunea baltică după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. După începerea invaziei la scară largă în februarie 2022, alianța a consolidat aceste misiuni și a înființat patru grupuri de luptă suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

Franța este națiunea-cadru pentru grupul tactic din România, iar Belgia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și SUA contribuie cu forțe.

Bucureștiul urmărește o cooperare mai strânsă cu aliații săi din NATO – și cu SUA în special – în condițiile în care Marea Neagră devine un teatru de confruntare din ce în ce mai tensionat între Ucraina și Rusia, precum și între Moscova și rivalii săi occidentali, notează Newsweek.

Sursa ziare.com