Ministerul Educatiei nu mai permite cadrelor didactice sa se mute pe posturi cu tot cu titularizare. Din acest an, cine pleaca la o alta scoala va fi nevoit sa sustina din nou examen de titularizare.
Profesorii salajeni care nu au reusit sa se titularizeze in sistemul de invatamant in anii anteriori vor putea, incepand cu acest an, sa se titularizeze numai in cadrul unitatii de invatamant in cadrul careia vor dori sa munceasca, dupa ce Ministerul Educatiei, prin Ordinul 5560, a stabilit calendarul si metodologia de miscare a cadrelor didactice. In urma aparitiei prezentei metodologii, toate cadrele didactice netitularizate in momentul de fata se vor titulariza numai pe postul pe care-l vor obtine in urma sutinerii unui concurs organizat de unitatea de invatamant in care este vacant postul respectiv si numai pe perioada in care va ramane sa predea la catedra. In momentul in care cadrele didactice vor dori sa se mute la o alta unitate de invatamant, vor sustine din nou concurs pentru titularizare. Pana anul trecut, cadrele didactice titulare puteau solicita detasarea intr-o alta unitate de invatamant pentru a fi mai aproape de domiciliu, se puteau transfera sau se puteau muta pe un alt post, pastrandu-si titularizarea obtinuta, in interesul invatamantului. Conform noii metodologii, aceste considerente nu mai pot fi invocate, singura miscare a cadrelor didactice titulare care este in grija Inspectoratului |colar Judetean este posibila numai in cazul restrangerii activitatii unitatii de invatamant in care cadrul didactic s-a titularizat. Cadrele didactice vor fi incadrate cu contract de munca incheiat pe o perioada determinata daca se titularizeaza pe post pe parcursul anului scolar, sau cu contract de munca incheiat pe o perioada nedeterminata daca se titularizeaza pe post pentru o perioada de patru ani sau mai mare, iar contractul de munca le inceteaza in conditiile legii si titularizarea se pierde in momentul in care parasesc catedra respectiva. Potrivit informatiilor primite de la reprezentantii Inspectoratului |colar Judetean Salaj, anul trecut 12 cadre didactice titulare s-au mutat in alte judete. In Salaj, s-au efectuat in 2011 un total de 46 de titularizari in cadrul unitatilor de invatamant.
Directorii scolilor – presedintii comisiilor de concurs
Inspectorul scolar pe resurse umane din cadrul Inspectoratului |colar Judetean (ISJ) Salaj, Viorel Lung, spune ca, incepand cu anul 2012, directorii unitatilor de invatamant isi stabilesc posturile pe care le scot la concurs in vederea titularizarii, anunta Inspectoratul |colar Judetean, se ocupa de recrutarea candidatilor, organizarea comisiilor de concurs, prezideaza comisia de concurs si efectueaza incadrarea personalului pe postul titularizat. „Suntem intr-o etapa foarte importanta. In aceasta perioada culegem posturile din teritoriu, adica directorii trebuie sa-si faca incadrarea personalului didactic titular pe care-l au, iar posturile vacante rezervate trebuie transmise Inspectoratului pentru organizarea concursurilor”, a precizat Viorel Lung. Pana in acest moment, din intreg judetul s-au anuntat aproximativ 250 de posturi pentru care vor fi organizate concursuri de titularizare, insa Viorel Lung spune ca mai sunt multe unitati de invatamant care nu au anuntat posturile vacante. Directorii unitatilor de invatamant sunt nevoiti sa finalizeze lista posturilor pana la mijlocul lunii februarie, iar in data de 15 februarie lista posturilor vacante va fi afisata la Inspectoratul |colar. „|coala organizeaza concursul, presedintele comisiei de concurs fiind directorul unitatii de invatamant, iar ceilalti membri din comisie vor fi doi membri ai Consiliului de Administratie al |colii si un secretar. O alta comisie va elabora subiectele – trei variante de subiecte – in dimineata zilei stabilite pentru concurs, comisie din care va face parte si un inspector de specialitate, iar examenul va incepe strict la ora 10.00. A treia comisie va fi cea de evaluare, alta decat cea de elaborare a subiectelor. A patra comisie va fi cea de solutionare a contestatiilor, acolo unde este cazul. Inspectoratul |colar va supraveghea desfasurarea concursurilor”, a subliniat inspectorul pe resurse umane. Inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, spune ca este indicat, in cazul unitatilor de invatamant mici, in special din zona rurala, sa se organizeze asociatii de tipul consortiilor scolare pentru ca va fi mult mai usor sa organizeze concursurile luand in considerare personalul necesar pentru organizarea celor patru comisii de concurs.
Catedrele reduse pot fi reintregite
In perioada 16-22 februa-rie, Inspectoratul |colar va publica lista cu posturile care se restrang in perioada urmatoare si cadrele didactice care sunt afectate de restrangerea posturilor. Aceasta categorie de personal isi va reintregi norma de ore cu sprijinul Inspectoratului, care va organiza o sedinta publica pentru depunerea dosarelor. Candidatii vor sustine probe practice daca catedra pe care o vor ocupa impune unele abilitati practice (de exemplu informatica, muzica, dansuri, etc). In cadrul unei alte sedinte publice vor fi anuntate rezultatele si apoi vor fi solutionate eventualele contestatii. La aceasta etapa vor putea participa si cadrele didactice care in anii anteriori au obtinut note peste cinci la unul dintre examenele nationale si se regasesc pe lista de asteptare in vederea ocuparii unui post.
Profesorii se titularizeaza numai in unitatea de invatamant
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...