Pe 14 martie, bisericile de rit bizantin aduc omagiu celui care a fost proclamat ”Patronul Europei” în anul 1964, și anume sfântul Benedict. Deși a trăit între anii 480 și 547, viața și trăirile fondatorului renumitului ordin călugăresc care-i poartă numele au avut un impact deosebit asupra civilizației europene.

Dascăl al civilizației, mesager de pace și protagonist al religiei lui Christos, întemeietor al vieții călugărești în Occident, Benedict și-a dobândit toate meritele pentru sfințenie. Într-un context în care puterea Imperiului Roman era într-o continuă prăbușire, iar unele regiuni ale Europei trăiau în obscuritate spirituală, sfântul Benedict, print-o luptă insistentă și permanentă, a făcut să se nască pe bătrânul continent aurora valorilor morale autentice.

Crucea, cartea și plugul au fost instrumentele prin care a reușit să unească într-o singură simțire creștină popoarele care, unul după altul, invadau continentul European.

Cu ajutorul crucii, adică al legii lui Christos, Benedict a dat conținut și dezvoltare organizării vieții publice și private, învățând omenirea cu privire la primatul cultului divin. Cu ajutorul cărții, adică al culturii, însuși Benedict a salvat cu grijă tradiția clasică a anticilor, transmițând-o intactă urmașilor și restaurând cultul cunoașterii. Cu ajutorul plugului, prin cultivarea pământului și alte inițiative asemănătoare, a reușit să transforme pământuri pustii și sălbaticie în ogoare roditoare și mărețe.

Dragi cititori, trăsătura fundamentală a sfântului Benedict era unificarea rugăciunii cu munca materială, sub deviza sa celebră: ”Roagă-te și muncește!”. În acest fel, Benedict a înălțat și a înnobilat osteneala omenească, dându-i sens și motivație supremă. Într-o epocă distorsionată, năpădită de schimbări și confuzii, așa cum este cea actuală, cele trei mijloace ar putea pune din nou bazele unei unități cu adevărat sănătoase și stabile între popoarele lumii.

În viața noastră, să nu ne mulțumim cu soluții iluzorii și cu raționamente umane limitate, care ignoră adevărurile de credință. Să înțelegem, asemenea sfântului Benedict, că doar construită pe temelia legii morale divine, viața devine o escaladare continuă pe relieful unei frumoase povești de iubire.