“Voi invita la Guvern întreaga echipă de avocați, juriști și specialiști români care a câștigat procesul Roșia Montană, ca să le transmit un mesaj de recunoștință din partea tuturor românilor! Ei sunt cei care ne-au arătat ce înseamnă cu adevărat <Să Salvezi România>!”. Așa sună anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu, la câteva zile după victoria obținută de țara noastră în procesul cu compania canadiană Gabriel Resources, referitor la exploatarea minieră de la Roșia Montană.
Potrivit aktual24.ro, avocatul român care a obținut victoria este Ștefan Deaconu. Are 49 de ani, este doctor în drept, profesor universitar, avocat, fost consilier prezidențial la Departamentul Constituțional – Legislativ al Administrației Prezidențiale din 2005 până în 2012.
Este decorat cu ,,Ordinul Coroanei’’ în grad de ,,Mare Ofițer’’ de M.S. Albert II, Regele Belgiei (2009) și cu Ordinul Național ,,Steaua României’’ în grad de ,,Cavaler’’ de Președintele României (2009). A primit Premiul ,,Vespasian Pella’’ al Uniunii Juriștilor din România (2006) și Diploma de onoare acordată de Uniunea Juriștilor din România pentru lucrarea ,,Constituția României. Comentariu pe articole’’ (2008), notează aceeași sursă.
În prezent, Ștefan Deaconu este Președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. Este, de asemenea, arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Economic și Comercial Internațional din China – CIETAC și în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României este cea mai veche instituţie de arbitraj comercial din România, fiind înfiinţată în anul 1953 şi având o activitate de peste 60 de ani. În tot acest timp, Curtea de arbitraj şi-a format şi menţinut o foarte bună reputaţie prin arbitrii pe care i-a avut şi îi are şi prin calitatea hotărârilor arbitrale date. Curtea are o listă de arbitri ce cuprinde 98 de profesioniști cu experiență si înaltă reputație profesională, atât în mediul juridic, cât și în mediul academic. Instituția soluționează litigii comerciale în toate sectoarele economice: de la infrastructură, construcții, finanțare de proiecte, contracte comerciale, distribuție sau leasing de echipamente, până la servicii bancare și piețe de capital, asigurări, achiziții publice, energie, petrol și gaze naturale. Câte o Curte de arbitraj funcționează pe lângă fiecare Cameră de Comerț județeană din țară.
România a primit , în 8 martie, Hotărârea Acțiunii arbitrale internaționale inițiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România a primit câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.
Termenul pentru analiza hotărârii a fost prelungit la 90 de zile
Deși în ordinul tribunalului arbitral este stipulat că după comunicarea hotărârii arbitrale orice parte trebuie să comunice, în maxim 20 de zile, informațiile pe care le consideră confidențiale, tribunalul a anunțat prin adresa de înaintare a hotărârii prelungirea acestui termen la 90 de zile.
Decizia vine pe fondul volumului și complexității deosebite a informațiilor ce necesită a fi parcurse. Astfel, părțile implicate dispun de acest timp suplimentar pentru a evalua și a comunica informațiile pe care le consideră relevante. În schimb, termenul în care poate fi introdusă acțiunea în anulare rămâne de 120 zile de la data comunicării hotărârii.
Potrivit Ministerului Finanțelor, împotriva hotărârii arbitrale se poate introduce acțiune în anulare la același Centru Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii, caz în care se va constitui un alt tribunal arbitral care va soluționa acțiunea. 5 motive pot fi invocate pentru anularea unei hotărâri arbitrale, respectiv: viciu în constituirea tribunalului; abuz de putere evident al tribunalului; coruperea unui membru al tribunalului; încălcarea gravă a unei reguli fundamentale de procedură; lipsă de motive.
sursa foto: tvr info