Conform datelor publicate de Ministerul Muncii, Salajul se numara printre primele judete la numarul beneficiarilor de ajutoare sociale care vor fi suspendati de la plata acestor drepturi pentru ca nu si-au achitat impozitele catre primarii pentru anul trecut.
Peste 1.500 de salajeni beneficiari ai indemnizatiei pentru cresterea copilului, venitului minim garantat sau ai alocatiei pentru sustinerea familiei vor fi suspendati de la plata acestor beneficii sociale pentru o perioada de cinci luni pentru ca nu si-au achitat, pana la data de 31 ianuarie 2012, impozitele si taxele aferente bunurilor pe care le detin in proprietate catre primariile localitatilor in care domiciliaza. Daca in cele cinci luni de suspendare a platii beneficiilor sociale beneficiarii nu isi achita datoriile catre primarii, ei vor fi sistati de la plata ajutoarelor sociale si vor fi nevoiti sa reia toata procedura birocratica pentru obtinerea sprijinului de la stat. In cazul in care impozitele si taxele sunt achitate in cele cinci luni, plata drepturilor va fi reluata automat, iar beneficiarii vor primi retroactiv si sumele de bani pentru perioada in care drepturile sociale au fost suspendate. Eli-sabeta Matolcsi, directorul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Salaj, a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa organizate la sediul institutiei ca, po-trivit datelor furnizate de primarii salajeni, din totalul de 9.378 de beneficiari salajeni ai celor trei tipuri de beneficii sociale, un numar de 1.541 de beneficiari nu si-au achitat obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le au in proprietate. „Neachitarea obligatiilor legale fata de bugetele locale conduce la suspendarea pe o perioada de cinci luni a drepturilor, incepand cu drepturile aferente lunii februarie.In situatia in care beneficiarii drepturilor au achitat obligatiile, acestia transmit agentiei teritoriale copia actului eliberat de autoritatea administratiei publice locale prin care se face dovada achitarii obligatiilor de plata catre bugetul local. Daca dupa expirarea celor cinci luni beneficiarii nu au indeplinit aceasta obligatie, dreptul inceteaza”, a precizat Elisabeta Matolcsi. Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Muncii, Salajul se situeaza printre judetele fruntase la numarul beneficiarilor de ajutoare sociale care au datorii catre bugetele locale, procentul acestora din totalul beneficiarilor fiind de 16,43 la suta. Judetul nostru a fost intrecut de judetele Mures cu 23,4 la suta, Dolj cu 17,12 la suta si Bacau cu 16,9 la suta.
Plata impozitului – pe ultima suta de metri
Modificarea legislatiei in domeniul asistentei sociale a venit ca o mana cereasca pentru primariile salajene pentru ca marea majoritate a beneficiarilor de ajutoare sociale, in special populatia de etnie roma din Salaj, si-au platit darile catre administratiile locale. In comuna Dragu, primarul Rodica Lazar a declarat ca majoritatea beneficiarilor prestatiilor sociale sunt tigani, care nu-si plateau impozitele pentru locuinte sau bunuri. In luna ianuarie, fiind avertizati ca nu vor mai primi bani de la stat, aproximativ 80 la suta dintre beneficiarii din comuna si-au platit taxele catre bugetul local.
Presedintele filialei Salaj a Asociatiei Comunelor, Sandu Bercean, a declarat pentru Graiul Salajului ca masura obligarii beneficiarilor celor trei tipuri de ajutoare sociale de a-si plati impozitele si taxele locale este buna, pentru ca atrage bani la bugetul local. In comuna Mesesenii de Jos, unde primar este Sandu Bercean, nu au existat cazuri de beneficiari care sa nu isi achite darile catre bugetul local.
Primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, a declarat ca masura este una corecta, pentru ca fiecare beneficiar isi permite sa plateasca impozitele catre bugetul local din veniturile pe care le primesc de la stat. „In mod normal, este o masura corecta. Daca vorbim de beneficiarii ajutoarelor sociale nu se pune problema unor impozite mari deoarece se intelege din start ca nu au proprietati mari si bunuri de valoare, iar calculat pentru un an de zile, fiecare isi permite din veniturile pe care le primeste de la stat sa isi achite impozitele si taxele locale. E normal sa vina sa isi achite taxele si multi dintre cei care n-au facut-o vor veni in aceasta perioada ca sa nu piarda banii”, a opinat Radu Capilnasiu.
Legislatia a redus numarul ajutoarelor sociale
Directorul AJPIS Salaj a precizat ca, in urma intrarii in vigoare a Codului Asistentei Sociale, s-au modificat numarul si denumirile ajutoarelor sociale. Astfel, alocatiile, indemnizatiile, ajutoarele sociale si facilitatile au devenit beneficii de asistenta sociala, care se acorda in bani sau natura. Totodata, cele 54 de prestatii sociale care sunt cunoscute in prezent, vor fi reduse treptat, pe masura aplicarii Codului de Asistenta Sociala, la noua tipuri de beneficii de asitenta sociala. Vor exista, asadar, venit minim de insertie – in urma unificarii actualului venit minim garantat, a alocatiei pentru sustinerea familiei si a ajutorului pentru incalzirea locuintei; alocatia de stat pentru copii care se mentine la 42 de lei; alocatia de plasament; indemnizatii, stimulente si ajutoare pentru crestere copil – prin unificarea indemnizatiilor acordate pentru cresterea copilului si cele sapte tipuri de indemnizatii si ajutoare care se acorda persoanelor care au in ingrijire copii cu handicap intre 0 si 7 ani; indemnizatii persoane cu nevoi speciale; indemnizatia lunara de hrana HIV/SIDA; ajutoare pentru persoane refugiate; ajutorul de urgenta si facilitati – contributiile la asigurarile de sanatate pentru beneficiarii venitului minim garantat si ai indemnizatiei pentru cresterea copilului , transportul persoanelor cu dizabilitati, subventionarea dobanzilor la credite pentru persoanele cu dizabilitati. In baza noii legislatii, toate prestatiile sociale se ra-porteaza la Indicatorul Social de Referinta care, pentru anul 2012, a fost stabilit la valoarea de 500 de lei. Elisabeta Matolcsi spune ca aceasta modificare nu atrage reducerea cuantumului prestatiilor, ci face ordine in sistem. „Pana acum, fiecare cuantum trebuia stabilit prin Hotarare a Guvernului. Acum, este un singur coeficient la care ne raportam”, a conchis directorul AJPIS Salaj.