Construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj intră în linie dreaptă. Peste trei ani, așa cum se anunță de la nivel guvernamental, Transilvania ar trebui să inaugureze primul spital regional din zonă.
Miercuri, 28 februarie, a avut loc, la sediul Guvernului României, ceremonia de semnare a contractelor pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași și a Spitalului Regional de Urgență Cluj, la care au participat premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Din partea Clujului, au participat la ceremonie secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, senatorul PSD Vasile Dâncu și reprezentanți ai UMF Cluj Napoca.
Premierul Marcel Ciolacu a spus că investițiile în sănătate sunt un motiv de mândrie.
”În sfârșit, am semnat construcția la cele două spitale regionale de la Iași și Cluj, investiție de aproape 7 miliarde de lei, 1,5 miliarde de euro, bani prinși în PNRR”, a spus Ciolacu. Acesta a precizat că primul studiu privind spitalele regionale datează de 15 ani.
Termenul de execuție este de 48 de luni, fiind cele mai complexe și avansate spitale din România și din UE.
”Spitatele sunt pe drumul cel bun, noi le-am pus pe drum fără întoarecere de realizare a lor”, a precizat ministrul Rafila.
Cererea de finanțare a proiectelor de construire a spitalelor regionale a fost aprobată la jumătatea lunii ianuarie, de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul Programului Sănătate.
Viitorul spital se va construi pe un teren de 14 hectare în Florești, va avea 850 de paturi, investiția fiind estimată la aproape 700 de milioane de euro.
Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a semnat în aprilie 2023 autorizația de construire pentru noul spital.