Dragi cititori, într-o epocă în care exemplele ravagiilor imediatului și ale confortului excesiv sunt tot mai abundente, lectura apare în scenă ca o forță care rupe lanțurile timpului, invitându-ne la clipe de răgaz, de reflecție, de cunoaștere și explorare. Lectura are un impact cât se poate de concret asupra lumii cotidiene, îmbogățind cunoștințele, abilitățile cognitive, stimulând creativitatea și deschizând noi orizonturi ale binelui și frumosului.

”O carte aleasă potrivit este un prieten pe viață, care, la o atingere, își toarnă inima ei în inima noastră”, ne convinge Douglas Jerrold. ”Scrisul leagă oameni care nu s-au cunoscut niciodată”, ne spune Carl Sagan, în timp ce Franz Kafka aseamană cartea cu ”o cheie către camere necunoscute din castelul care este înăuntrul nostru”.

”Unul dintre cele mai mari daruri pe care adulții le pot face, urmașilor și societății, este să le citească copiilor lor”, ne asigură Carl Sagan. ”Întotdeauna mi-am imaginat Paradisul ca un fel de bibliotecă”, se minunează Jorge Borges, iar Theophile Gautier ne previne: „Cărţile se ghidează după morală, nu morala după cărţi.” 

O carte bună este un dar al existenței și o formă a fericirii. O carte bună trebuie să fie ”un topor de gheață care să spargă mările înghețate din suflet”…Și totuși, cum alegem astăzi o carte sănătoasă și onestă, cu rost și valoare?

Scriitorul Richard Weaver, în cartea ”Ideile au consecințe”, ne vorbește despre apărătorii civilizației actuale care susțin că omul modern este mai bine educat decât predecesorii săi, pentru că alfabetizarea e mai larg răspândită acum. Gradul de alfabetizare poate fi demonstrat, declară Weaver, dar, din păcate, afirmația lui Nietzsche este cruntă și adevărată: ”Pe termen lung, faptul că li s-a permis tuturor să învețe să citească a distrus nu doar scrisul, ci și gândirea”.

Dragilor, lectura este foarte importantă și binefăcătoare, dar nu orice lectură. Principal este ceea ce citim și ceea ce putem fi determinați, prin orice mijloace posibile, să învățăm din ceea ce citim. Ni s-a oferit acces nelimitat la lectură, atât on-line, cât și off-line, dar cât de siguri putem fi de modul în care alegem să le folosim? Într-o societate în care există liberă exprimare, dar și în care omul și-a pierdut puterea de a face distincții, citim, într-un procent mare, lecturi care ne corup mintea și sufletul și care ne smulg din meditația principiilor primare, iar atenția noastră se pierde în spații periferice.

Înflorirea lecturilor de senzație stă drept mărturie a pierderii punctelor de reper de către omul modern. Noțiunea de intimitate, ne spune tot Weaver, a fost abandonată pentru că s-a pierdut însuși definiția persoanei, nemaiexistând astfel un standard după care să judecăm ce anume e sănătos de lecturat și ce nu. Reviste, ziare și cărți aduc în fața milioanelor de ochi scene și fapte care agresează orice definiție a umanității. S-a pierdut spiritul cavaleresc din scrieri, iar buna-cuviință, asemeni multor altor relicve demodate, a fost redusă la tăcere. Exprimări care, până odinioară, erau învăluite într-o taină a decenței, acum sunt scoase cu aplomb la lumină.

Dragi creatori de lectură, sarcina voastră este să ne oferiți tipare care nu ”trag la fund” ființa morală. Sarcina voastră, dar și a noastră, pentru că poporul își naște artiștii, este să ancorăm mereu la visul metafizic tot ceea ce scriem și citim și să selectăm cu vigilență și acuitate tot ceea ce ne ajunge în fața ochilor. Am pierdut busola realității și a moralității, pentru că am pierdut busola adevărului și a credinței în Dumnezeu. Să ne reamintim că omul devine cuvântul pe care îl citește și că dispariția idealului eroic este mereu însoțită de creșterea comercialismului și de secularizare.

În urma unei bune lecturi, trebuie să ne simțim învăluiți de sentimente înalte și de valori, care să ne ajute să înfruntăm viața, asemeni unui sportiv care are înaintea sa competiția. Scrisul și trăirea intelectuală au fost odată, așa cum ne spune Jacob Burckhardt, ”ajutoarele apropiate ale sfințeniei și au trecut ele însele prin templu”.

Așadar, oameni buni, să citim cărți care ne edifică, să căutăm standardele morale autentice și să dăm scroll out la tot ce nu este corespunzător acestora.

Toate cele bune!