Unul dintre cele mai spectaculoase dosare de evaziune fiscală instrumentate de procurorii sălăjeni s-a finalizat într-o manieră care tinde să devină tipar în România. Inculpații au fugit din țară înainte ca judecătorii să pronunțe sentințele de condamnare.

Scriam, în urmă cu câțiva ani, despre dosarul soților Johann şi Georgeta Böhmer, acuzaţi că au prejudiciat bugetul de stat cu peste 12 milioane de lei. Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2013, inculpaţii, în calitate de administrator al SC Ginrom Invest, respectiv de asociat şi director economic, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii cheltuieli fictive şi alte operaţiuni fictive, în baza a 942 facturi fiscale, cauzându-se un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 12.433.884 lei, din care 4.761.778 lei reprezintă impozit pe profit şi 7.672.106 lei reprezintă TVA.

Cei doi soți au fost trimiși în judecată în iunie 2018 pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. În 2020, Tribunalul Sălaj i-a condamnat, pe fiecare dintre soți, la câte 9 ani de închisoare cu executare, fără acord de recunoaștere a vinovăției. În plus, magistrații au admis acţiunea civilă formulată de ANAF – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj Napoca – prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj şi a obligat inculpaţii Johann Böhmer, Georgeta Böhmer și firma pe care o administrau la plata sumei de 12.433.884 lei, reprezentând prejudiciul creat bugetului de stat, precum și la plata de dobânzi şi penalităţi aferente, calculate de la data scadenţei până la data achitării efective a prejudiciului. S-a dispus măsura sechestrului pe bunurile și conturile soților Böhmer, respectiv ale firmei SC Ginrom Invest pentru recuperarea banilor.

Cei doi soți au contestat sentința pronunțată de Tribunalul Sălaj. În februarie 2021, Curtea de Apel Cluj a respins ca nefondat apelul declarat de Johann Böhmer și Georgeta Böhmer și a păstrat condamnarea dată inițial de magistrații sălăjeni.

Doar că cei doi soți au reușit să plece din țară înainte de a fi trimiși la penitenciar pentru executarea pedepselor. Ambii sunt dați în urmărire, fotografiile lor fiind postate și pe site-ul Poliției Române.

sursa foto: Poliția Română

În octombrie 2022, Curtea Constituțională s-a pronunțat și ea cu privire la această speță, după ce, în 2019, cei doi soți au invocat excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor unor articole din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Curtea Constituțională a respins însă demersul soților Böhmer, precizând că sintagma criticată – „operațiunile fictive“ – este clar definită de lege, “indivizii putându-și da seama din conținutul dispozițiilor legale incidente care sunt actele sau omisiunile care angajează răspunderea penală a acestora, prevederile criticate întrunind condițiile de claritate, precizie, previzibilitate și accesibilitate circumscrise principiului legalității”.

Tunul din Sălaj a ajuns să fie prezentat acum pe larg în presa națională și internațională, în contextul unei investigații transfrontaliere, realizată de Context.ro alături de jurnaliștii bulgari de la BIRD.bg, intitulată EUROFRAUDA ROMÂNO-BULGARĂ .

Investigatorii descriu, pe larg, cum cei doi soți au plimbat, pe hârtie, beton și fier în valoare de milioane de euro din România în Bulgaria și înapoi în România. În realitate, marfa nu a părăsit niciodată teritoriul țării. Ginrom Invest, firma lor, a fentat în acest mod plata a trei milioane de euro taxe către stat.

Potrivit acestora, cei doi soți au utilizat mai multe firme, românești și bulgărești, pentru a scăpa de taxe. Formal, ele erau ale unor cetățeni români, dar erau controlate în realitate de soții Böhmer. Oamenii erau mințiți că semnează pentru angajare sau erau convinși cu sume mici de bani să accepte. În schemă au fost atrași oameni săraci, fără prea multă școală. Și-au pus semnătura pe acte oficiale crezând că primesc un loc de muncă, în timp ce alții abia știau să citească în limba română, cu atât mai puțin în limba bulgară. În schemă a fost atras și un student din Cluj, care ar fi primit două sute de euro pentru că a acceptat să devină “patron”. Șirul de tranzacții între companiile din Bulgaria și România controlate de soții Johann și Georgeta Böhmer avea, de fapt, un singur scop: frauda.