Astazi incepe noua sesiune parlamentara, iar liderii USL au decis ca membrii sai sa intre in greva si sa doneze indemnizatiile unor organizatii nonguvernamentale.
Parlamentarii USL intra, incepand de astazi, in greva parlamentara, pana la viitoarele alegeri generale, fie ca acestea au loc la termen, respectiv in luna noiembrie a acestui an, fie ca se vor organiza alegeri parlamentare anticipate. Aceasta este decizia care s-a luat deja la nivelul conducerii USL si pentru care sunt chemati, astazi, parlamentarii USL, sa adere la greva parlamentara ca forma de protest. Mai mult, liderul PSD Victor Ponta spune ca parlamentarii USL isi vor dona indemnizatiile de parlamentari unor fundatii. „Parlamentarilor opozitiei, care se vor retrage incepand de miercuri, in semn de protest, de la plen si comisii, li se vor taia automat doar indemnizatiile de sedinte. Indemnizatiile de baza, care vor intra automat in conturile parlamentarilor USL, vor fi donate de acestia unor fundatii, fie la libera alegere, fie in urma unor discutii in partide. Eu voi dona indemnizatia catre SMURD”, a anuntat Victor Ponta, presedintele PSD.
Pesedistii salajeni, de acord cu donatia
Parlamentarii primesc aproximativ 4.000 de lei lunar ca indemnizatie, la care se adauga o suma de 100 de lei pentru fiecare sedinta. Daca recurg la greva, acestora li se opreste din start indemnizatia de sedinta, primind in continuare remuneratia de 4.000 de lei. Despre aceasta suma vorbea Victor Ponta ca membrii USL o vor dona unor fundatii. In principiu, cei doi parlamentari PSD care reprezinta judetul Salaj, sunt de acord cu donatia.
„Ramane sa vedem care este optiunea colegilor, pentru ca multi dintre parlamentarii PSD au ca singura sursa de venit indemnizatia de parlamentar. Daca va trebui sa donam acesti bani, o voi directiona spre Crucea Rosie”, a declarat pentru Graiul Salajului senatorul Gheorghe Pop. In categoria celor care au ca sursa de venit indemnizatia de parlamentar este si senatorul Pop. „Eu nu am afaceri, nu am firme, este singura mea sursa de venit”, a precizat Gheorghe Pop. In aceeasi situatie se afla si deputatul Iuliu Nosa, care spune ca nu indemnizatia parlamentarilor USL reprezinta cea mai mare problema pentru Romania. „Nu cred ca este important ce fac cu veniturile mele de parlamentar. Nu am absolut nicio retinere de a dona unor institutii sociale si o voi face daca asta decid colegii mei”, a precizat Iuliu Nosa. Intrebat daca mai are si alte surse de venit, Nosa a raspuns prompt: „Salariul sotiei”.
Liberalii isi iau concediu fara plata
Toti parlamentarii PNL si-au pastrat disponibilitatea de a recurge la demisia din Parlament, optiune care ramane in continuare deschisa, potrivit deputatului Mirel Talos. „Am luat insa act din declaratii ale liderilor PDL de faptul ca, in fata demisiei opozitiei, puterea nu ar fi avut o reactie normala, democratica, de convocare a alegerilor anticipate, ci ar fi profitat pentru a promova abuziv masuri legislative in interes propriu. In aceasta situatie, parlamentarii PNL au decis sa recurga, impreuna cu toti parlamentarii USL, ca de la startul sesiunii care incepe la 1 februarie, la masura retragerii din Parlament. Aceasta inseamna neparticiparea la lucrarile Parlamentului, dar pastrarea calitatii de parlamentar. Aceasta calitate va fi activata numai in situatii de maxima importanta si care pot sa ofere solutii crizei politice in care ne aflam: motiune de cenzura, proceduri legate de organizare a alegerilor anticipate, modificarea legislatiei electorale sau suspendarea presedintelui”, precizeaza Mirel Talos. Potrivit deputatului liberal, grupul liberal din Parlament a decis sa identifice o solutie prin care indemnizatiile de parlamentar sa nu fie ridicate de membrii sai. „Ne-am gandit la formula unui concediu fara plata. Daca nu se poate aplica aceasta solutie, desigur ca voi dona indemnizatia mea de parlamentar unei organizatii neguvernamentale din Zalau”, a specificat Mirel Talos. La fel ca in cazul parlamentarilor PSD, Mirel Talos spune ca indemnizatia de parlamentar este singura sa sursa de venit.
Lucian Bode ironizeaza greva parlamentarilor USL
Deputatul Lucian Bode spune ca nu intelege decizia parlamentarilor USL de a recurge la greva parlamentara. „Cred ca salajenii i-au trimis in Parlament pe cei trei parlamentari USL pentru un mandat de patru ani, nu pentru trei sau cat decide partidul lor”, a declarat Bode pentru Graiul Salajului. Insa, daca tot vor recurge la greva parlamentara, Lucian Bode crede ca acestia urmeaza exemplul dat de Crin Antonescu, cel care are o absenta de 94 la suta la sedintele de vot final. „Liberalii doar se raliaza unei hotarari pe care liderul lor, Crin Antonescu, a luat-o de la inceputul mandatului – aceea de a participa cat mai putin la lucrarile Parlamentului”, ii ironizeaza Lucian Bode pe colegii sai liberali.