Medicul ortoped se ocupă de prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor sistemului musculo-scheletic. Acesta include oasele, articulațiile, ligamentele, tendoanele, mușchii și nervii. Printre cele mai frecvente afecțiuni tratate se numără artrita, osteoporoza, gonartroza, fracturile, rupturile de tendoane, ruptura de menisc.

Am stat de vorbă cu Dr. Zejly Mohammed, medic ortoped în cadrul Clinicii Anastasios Zalău, pentru a afla mai multe despre afecțiunile oaselor și articulațiilor, dar și despre modul în care acestea pot fi tratate, astfel încât să ne putem bucura de o viață fără dureri.

1.Cum v-ați decis să deveniți medic ortoped? Care a fost motivația dumneavoastră pentru a alege această specialitate?

Provenind dintr-o familie în domeniu, ambii părinți fiind medici, calea spre studiile medicale mi-a fost oarecum scrisă, părinții mei reprezentând o inspirație puternică, avându-l pe tata ca primul mentor în viață.

În ceea ce privește specialitatea Ortopedie, lucrurile nu au fost neapărat clare de la bun început. Încă din primii ani de facultate de Medicină, am fost atras de anatomie și disecție și am știut că voi face o specialitate chirurgicală.

Decizia de a face Ortopedia a fost influențată și de pasiunea mea pentru sport sau mișcarea activă, în general. Pacienții se prezintă la medicul specialist ortoped, în principal, pentru că nu se pot mișca sau au dureri la nivelul unei articulații.

Domeniul meu principal de interes este artroplastia (protezarea) articulațiilor mari.

2.Care sunt cele mai mari provocări cu care vă confruntați în practica dumneavoastră ca medic ortoped și cum le abordați?

Având activitatea chirurgicală într-un spital privat, nu pot decât să fiu recunoscător pentru condițiile de înaltă performanță în care îmi desfășor activitatea, acest lucru fiind benefic pentru pacienții mei; însă, cealaltă față a medaliei este ca acest lucru presupune anumite costuri, uneori destul de mari, și care, din păcate, sunt suportate în mare parte de pacient.

Speranța mea pentru viitor este să aloce Casa de Asigurări de Sănătate mai multe fonduri pentru sectorul privat sau/și să se dezvolte piața asigurărilor private, așa cum funcționeaza bine lucrurile și în alte țări din Uniunea Europeană.

3.Care sunt principalele afecțiuni ortopedice pe care le tratați și care sunt simptomele acestora?

Împreună cu echipa mea de ortopezi, tratăm o gamă largă de afecțiuni ortopedice, acute și cronice.

Printre cele acute, principale afecțiuni sunt cele traumatice, aici mă refer la entorse, fracturi, luxații articulare sau rupturi ligamentare. Acestea se întâmplă în urma unui traumatism sau a unei accidentări.

În ceea ce privește patologia cronică, majoritatea pacienților se prezintă în cabinetul nostru pentru dureri provocate de coxartroză (artroza șoldului), gonartroza (artroza genunchiului) sau omartroza (artroza umărului), aceștia fiind, în general, pacienți mai în vârstă.

Principalul simptom în patologia ortopedică, fie ea acută sau cronică, este durerea; această durere poate avea caracteristici diferite, în funcție de afecțiune.

În anumite situații, durerea poate lipsi, iar pacientul poate simți doar o jenă funcțională sau o instabilitate articulară la numite mișcări.

4.Ce metode de diagnostic utilizați pentru a identifica afecțiunile ortopedice ?

Când pacientul prezintă simptome care îl deranjează în timpul activităților fizice uzuale sau în timpul sportului, este recomandat să consulte medicul ortoped.

Prima etapă în diagnosticarea afecțiunilor ortopedice este examenul clinic, care se efectuează în timpul consultației. Acesta constă în anumite teste și manevre care ridică suspiciunea unei afecțiuni, iar, în funcție de patologia suspectată, se recomandă investigații imagistice pentru confirmarea diagnosticului și stabilirea conduitei terapeutice.

În practica noastră, investigațiile imagistice la care apelăm cel mai des sunt radiografia convențională, CT (tomografia computerizată) sau RMN (rezonanța magnetică).

5.Ce este artroscopia?

Artroscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă care permite chirurgului ortoped explorarea articulației fără a fi nevoie de o incizie (tăietură) mare sau de un abord deschis, adică fără a deschide articulația, avantajele acestei proceduri fiind scăderea durerii după operație, minimizarea ratei de complicații, scurtarea perioadei de recuperare și reluarea rapidă a activităților fizice uzuale sau sportive.

6.Care sunt cele mai frecvente tipuri de intervenții chirurgicale ortopedice și pentru ce tipuri de pacienți sunt recomandate?

Specialitatea ortopedie-traumatologie se ocupă de toate afecțiunile aparatului locomotor, adică oasele, mușchii, tendoanele, ligamentele, articulațiile si toate structurile care se află în articulație (cartilajul, meniscurile etc.).

Voi enumera tratamentul chirurgical pentru cele mai frecvente afecțiuni pe care le tratăm în practica noastră:

– Coxartroza (artroza șoldului) : Artroplastie totală de șold

– Gonartroza (artroza genunchiului) : Artroplastie parțială/totală de genunchi

– Omartroza (artroza umărului) : Artroplastie totală de umăr

– Ruptura ligamentului încrucișat anterior : reinserția/reconstrucția ligamentului

– Ruptura de menisc : sutura meniscului/meniscectomie (excizia unei porțiuni din menisc)

– Ruptura coafei de rotatori (ruptura unui tendon în umăr): reinserția coafei de rotatori

– Fracturi osoase : Reducere deschisă și osteosinteză (fixare) cu implant de fixare.

7.Care sunt factorii de risc pentru artroza și ce măsuri preventive recomandați pacienților?

Artroza reprezintă degradarea lentă, progresivă și ireversibilă a cartilajului la nivelul unei articulații. Procesul este degenerativ, spre deosebire de procesul natural de îmbătrânire, și “progresează” gradual, fiind însoțit de durere și dificultate în mișcări, care se agravează în timp. Degradarea cartilajului începe frecvent după vârsta de 50 de ani, dar poate începe uneori mai devreme.

Artroza poate fi primară (idiopatică, adică fără cauză obiectivă) sau secundară. În cel de-al doilea caz, este determinată de o anumită boală sau de circumstanțe anterioare, precum afectarea articulației prin traumatism, displazie, patologii genetice (moștenite) încă din perioada copilăriei, infecții articulare sau alte traumatisme articulare. Alte cauze sunt bolile reumatismale precum poliartrita reumatoidă, spondilita ankilopoetică sau administrarea excesivă de cortizon.

Creșterea globală a obezității se corelează cu o creștere semnificativă a frecvenței artrozei, în special artroza genunchiului și a șoldului.

Pacienții cu artroză au adesea o funcție limitată a articulației afectate, în principal din cauza durerii. Odată ce cartilajul începe să se uzeze și să se erodeze, nu se poate aștepta vindecarea spontană. Deteriorarea treptată a cartilajului progresează în timp.

Simptomele obișnuite ale artrozei sunt durerea, umflarea și rigiditatea articulației afectate; aceste manifestări pot avea un impact major asupra calității vieții și a nivelului de activitate.

Este extrem de important, așadar, să acordăm o atenție sporită sănătății. Pentru rezolvarea problemelor din sfera ortopedică, îl găsim pe Dr. Zejly Mohammed la Clinica Anastasios Zalău, pregătit să ne ofere cele mai bune sfaturi și tratamente de specialitate ca să putem avea o viață cât mai …mobilă.

Cu o misiune clară de a ajuta fiecare persoană care le trece pragul să obțină starea de sănătate dorită printr-un diagnostic corect și un tratament țintit, cu o atitudine care pune în prim plan pacientul, Clinica Anastasios Zalău oferă investigații și tratamente moderne, minim-invazive, fără spitalizare, promptitudine în privința programărilor, o echipă numeroasă de medici cu experiență și notorietate, cu specialități diverse, care acoperă o plajă largă de afecțiuni.