Mazarea se poate cultiva in majoritatea zonelor agricole ale Salajului, obtinandu-se productii relativ sigure. Este cultura care poate fi infiintata cel mai timpuriu.
Agricultorii au o vorba si anume ca mazarea poate fi semanata in mustul zapezii. Important este ca terenul sa fie bine pregatit din toamna, arat la 20-25 de centimetri adancime, maruntit si nivelat.
Mazarea are radacina pivotanta, care patrunde in sol pana la 100 de centimetri si poate valorifica apa de la mari adancimi. Germineaza la 1-2 grade Celsius, putandu-se semana foarte timpuriu, valorificand bine apa acumulata in perioada de iarna. Plantele tinere rezista la temperaturi scazute, minus 5, minus 6 grade Celsius si chiar la minus 12 grade Celsius de scurta durata. Cresterea incepe la 4-5 grade Celsius si vegeteaza bine la temperaturile moderate de la inceputul primaverii. Cere soluri mijlocii bogate in humus. Ca premergatoare merge bine dupa porumb sau alte prasitoare care lasa solul curat de buruieni. Samanta nu trebuie sa prezinte galerii de la atacul de gargarita, sa aiba puritate mare si germinatie de cel putin 80 la suta. In ziua semanatului se trateaza cu patru doze de nitragini se fereste de razele solare. Dupa pregatirea patului germinativ se trece la semanat, la distanta de 12,5 centimetri intre randuri. se recomanda o densitate de 125-130 de boabe germinabile pe metru patrat, astfel incat la recoltare sa ramana 100-115 plante pe metru patrat. Adancimea de semanat este de 6-7 centimetri si este indicat ca intreaga cantitate de samanta sa fie bine incorporata in sol, la aceeasi adancime. Intarzierea semanatului cu 10 zile duce la scaderea productiei cu 20-30 la suta. Pentru combaterea gargaritei la mazare se aplica stropiri cand 4-5 la suta din plante sunt inflorite si al doilea stropit la 10-12 zile. (V.V.)