După o viață de muncă și mult efort, vrem nu vrem, ajungem la vârsta pensionării. Această perioadă ar trebui să fie perioada în care suntem răsplătiți pentru efortul depus, o perioadă de odihnă și relaxare activă, în care să ne bucurăm în tihnă de tot ce are viața mai frumos: stabilitate financiară, copii mari și frumoși, nepoți sănătoși și veseli.
Din păcate, vârsta a treia vine și cu provocări mai puțin plăcute. Toată activitatea depusă, efortul excesiv fizic sau mental, pozițiile fixe în așezat sau în picioare, toate acestea duc la o afectare musculo scheletală mai mult sau mai puțin pronunțată. Se instalează dureri în diferite părți ale corpului, scade capacitatea de a efectua anumite activități, scade rezistența la efort, scade imunitatea. Sarcini sau activități zilnice care înainte nu puneau probleme sunt tot mai greu de realizat. Cine și-ar fi imaginat că activități efectuate automat înainte, la care nu te-ai gândit niciodată cum le faci, pot deveni o corvoadă sau un supliciu. În această categorie pot intra urcatul și coborâtul scărilor sau urcatul și coborâtul din autobuz, așezarea și ridicarea din pat, intrarea și iesirea din cadă, pieptănatul, îmbrăcatul… ca să nu mai vorbim de mersul la grădină sau alte activități lucrative. Înaintarea în vârstă își ia tolul.
Pentru a combate apariția acestor fenomene acceptate ca naturale există soluții, dar este important să se apeleze la ele încă DE LA APARIȚIE, înainte de accentuarea problemelor. O problemă de sănătate ușoară, neglijată, poate avea consecințe pe termen lung.
Din acest moment, RECUPERAREA MEDICALĂ ar trebui să constituie o prioritate în viața fiecăruia în vederea:
– păstrării abilităților fizice și psihice;
– amânării procesului de îmbătrânire;
-ameliorării durerilor;
– îmbunătățirii calității vieții;
– păstrării sau recuperării mobilității articulare;
– combaterii sau ameliorării durerilor;
– creșterii rezistenței la efort;
– stimulării capacității organismului de a răspunde la îmbolnăvire, respectiv a imunității;
– obținerii unei stări de bine;
– combaterii depresiei
….și tot așa, lista beneficiilor ar putea continua la nesfârșit.
Ce este RECUPERAREA MEDICALĂ?
RECUPERAREA MEDICALĂ este specialitatea medicală care urmărește restabilirea capacității funcționale reduse, parțial sau total, ca urmare a unor afecțiuni – boli sau traumatisme, utilizând mai ales mijloace fizice: kinetoterapie, electroterapie, masoterapie, termoterapie, hidroterapie, etc.
În cadrul rezidențiatului, toate categoriile de specializări medicale ai căror viitori pacienți vor avea nevoie ca în schema completă de tratament să se includă și proceduri specifice acestei discipline studiază pentru o perioadă și recuperarea medicală. În multe afecțiuni neurologice, ortopedice, pediatrice etc. recuperarea medicală este absolut obligatorie pentru a obține vindecarea sau ameliorarea afecțiunii. Mai mult decât atât, există o categorie de medici care aleg să se specializeze în această disciplină, având specializarea RECUPERARE MEDICALĂ, MEDICINĂ FIZICĂ ȘI BALNEOLOGIE. Astfel că medicul cu această specializare este cel mai în măsură pentru a stabili planul de tratament de recuperare medicală în vederea obținerii celor mai bune rezultate. Medicul specialist RMFB consultă pacientul, stabilește fișa de proceduri PERSONALIZATĂ pentru fiecare pacient, în funcție de diagnosticul principal și celelalte afecțiuni asociate, și transmite indicațiile sale echipei de fizioterapeuți cu care colaborează în vederea aplicării tratamentului și urmărește evoluția pacientului împreună cu această echipă.
Când este necesar pentru un senior să efectueze RECUPERARE MEDICALĂ?
Nu există o vârstă exactă de la care se impune să se efectueze recuperare. Există copii care au nevoie de la naștere. În cazul seniorilor, recuperarea medicală se impune odata cu instalarea unei afecțiuni degenerative asociată înaintării în vârstă.
Care este frecvența optimă de aplicare a tratamentului de RECUPERARE MEDICALĂ?
În cazul afecțiunilor cronice, recomandarea este ca tratamentul să se repete o dată la 6 luni pentru rezultate optime.
Unde se poate efectua tratamentul de RECUPERARE MEDICALĂ?
Acest tratament se poate efectua în toate unitațile medicale care au secție RMFB sau FIZIOTERAPIE. Optim este să existe un cabinet RMFB în asociere cu o bază de tratament. Cele două aspecte de luat în calcul în alegerea centrului medical sunt: 1- Dotarea materială, 2 – Competența.
Recomandarea noastră este CENTRUL DE FIZIOTERAPIE AQUAREL. Având dotări de ultimă generație, ne mândrim cu colaboratori valoroși. Doamna Dr. Bara Angela Irina – medic specialist RMFB, cu o vastă experiență și rezultate remarcabile în activitatea profesională și echipa de fizioterapeuți (Ardelean Cecilia, Barbur Raluca, Marian Alexandra, Pop Nicole, Zay Gabriella) își pun priceperea în slujba dumneavoastră!
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni care pot fi tratate la CENTRUL DE FIZIOTERAPIE AQUAREL?
TOATE AFECȚIUNILE cu adresabilitate înspre recuperarea medicală pot fi tratate la AQUAREL. Dintre acestea, putem aminti:
- Afecțiunile degenerative ale coloanei vertebrale – sursa celor mai frecvente dureri de spate;
- Afecțiuni degenerative ale altor articulații: coxartroză, gonartroză, afecțiuni ale umărului, orice artrită sau artroză, indiferent de localizare;
- Afecțiuni neurologice de origine centrală, cum ar fi Accidentul Vascular Cerebral, autoimune – de exemplu Scleroza Multiplă, diferite nevralgii sau nevrite, sciatică/lombosciatică, pareză facială sau localizată la nivelul membrelor, sindrom de tunel carpian operat sau neoperat;
- Recuperare consecutivă unor afecțiuni post traumatice: entorse, luxații, fracturi, ruptură de tendon, mușchi, ligamente, menisc, etc.;
- Recuperare obligatorie în urma unor intervenții chirurgicale: protezare șold, protezare genunchi, ligamentoplastie, orice alt tip de protezare, sutură tendonul lui Ahile, etc.;
- Afecțiuni pediatrice: tulburări de statică vertebrală (scolioză, cifoză, lordoză), picior plat, probleme de dezvoltare psihomotorie, etc. ***Aici e important să precizăm că ne bucurăm de colaborarea cu d-na Dr .Ioana Rotaru, medic pediatru care nu mai are nevoie de altă recomandare, care și-a dedicat întreaga viață și carieră studiului asupra modului în care recuperarea medicală poate îmbunătăți viața micilor pacienți.
Care sunt procedurile disponibile în cadrul CENTRUL DE FIZIOTERAPIE AQUAREL?
.
Lista procedurilor disponibile în cadrul CENTRULUI DE FIZIOTERAPIE AQUAREL este cea mai generoasă din județ în acest moment.
Procedura de KINETOTERAPIE poate fi efectuată individual sau în grup. Marele plus pe care îl aducem este posibilitatea de a efectua hidrokinetoterapie sau duș – masaj în zona de bazine.
Procedurile de ELECTROTERAPIE sunt variate și acoperă întreaga gamă de curenți terapeutici: TENS, Interferentiali, Diadinamici, Trabert, Ultrasunet, Bai Galvanice, etc.
Procedurile de MASOTERAPIE cuprind masajul terapeutic regional, terapia Triger Points, IASTM;
Procedurile de TERMOTERAPIE includ aplicații cu parafină sau pietre vulcanice, care pot fi asociate cu efectul saunelor sau al jacuzzi-ului;
Procedurile de ultimă generație: SIS, TECAR, HIL ( laser de înaltă intensitate), SHOCKWAVE. Au eficiență maximă!
Procedurile de MAGNETOTERAPIE vin în completarea pachetului.
Cum se pot accesa aceste servicii?
Este simplu. Pentru programare vă puteți prezenta personal la Recepția etajului 2 al clădirii Aquarel, situată pe strada Parcului Nr. 3, în spatele Primăriei, în intervalul programului de funcționare ( 08.00 – 20.00) sau, și mai simplu, printr-un apel telefonic la numărul 0790 002 892.
De ce să alegeți CENTRUL DE FIZIOTERAPIE AQUAREL?
Vă recomandăm să alegeți echipa AQUAREL deoarece pune în prim plan starea de bine a pacienților și corectitudinea tratamentului aplicat. Acestea sunt principiile după care ne ghidăm și nu ne vom abate de la ele!
De asemenea, pentru a veni în sprijinul pensionarilor, Aquarel oferă o reducere de 25% , în limita capacității, pensionarilor care ni adresează în vederea urmării unui tratament de RECUPERARE MEDICALĂ.
Ce alte activități mai pot desfășura seniorii la Aquarel?
Pentru cei care doresc să păstreze un stil de viață activ, oferta noastră este și mai diversificată. Se pot accesa serviciile SPA – cu acces la bazine și saună (în prima parte a zilei, în intervalul Happy Hour, se aplică o reducere), se pot constitui clase de gimnastică pentru seniori dacă sunt minim 5 solicitanți, se pot accesa serviciile GYM, dar aici sfătuim prudență și acordul medicului înainte, sau pur și simplu vă așteptam să vă răsfățați cu o masă savuroasă în cadrul Bistro Aquarel.
Mesajul Echipei Aquarel
Părintele Arsenie Papancioc spune: ”Dacă ești bătrân la tinerețe, vei fi și tânăr la bătrânețe.” Noi spunem că dacă acordăm atenție semnalelor pe care ni le dă organismul și facem eforturi de a întreține starea de sănătate și a nu permite deteriorarea, oricine se poate bucura de sănătate ani mulți, iar cei dragi se pot bucura de prezența și ajutorul bunicilor mult și, mai ales, bine. Recomandăm cu toată căldura un stil de viață activ, activități care să vă bucure, și multă grijă față de sănătate, indiferent de locația pe care o alegeți. Alegeți înțelept cui să cereți ajutorul!
Vă urăm sănătate, viață lungă și frumoasă!