Consilierii județeni au aprobat din nou, în cadrul ședinței ordinare din 31 ianuarie, documentația tehnică pentru reabilitarea și consolidarea drumului județean 191G, care leagă localitatea Crasna, prin Marin, de Valcău de Jos. Practic, drumul face legătura între alte două drumuri județene, DJ 108G (la Crasna) și DJ191 D (la Valcău de Jos).

Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean, a precizat în cadrul ședinței că lucrările vor începe în luna martie și, din păcate, este nevoie de un nou vot pe acest proiect aprobat pentru finanțare prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”. Va discuta această procedură care întârzie demararea lucrărilor cu ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și adminstrației, Adrian Veștea.

”Vă fac mențiunea că ne pare rău că tot aprobăm indicatori tehnico-economici. Așa funcționează statul român. Azi ne cere una, dacă se schimbă cineva, pleacă într-un concediu medical și vine un alt expert care preia proiectul nostru, ne mai cere altceva. Aici suntem ca maturitate a statului! Și, din păcate, doar săptămâna trecută am mai aprobat o dată, acum ni s-a mai cerut altceva. Eu sper să nu mai fie probleme, voi discuta direct cu domnul ministru (Adrian Veștea- n. red.), cerințele lor trebuie să fie pertinente și obiective, altfel vom tot prelungi la nesfârșit anumite proceduri care ne fac să întârziem începerea acestui obiectiv. Oricum în luna martie vor începe lucrările la acest drum care este foarte important pentru comunitatea noastră sălăjeană”, a spus, în cadrul ședinței, președintele Consiliului Județean.

Valoarea investiției este de aproape 70 de milioane de lei pentru 11,6 kilometri de drum

Prin votarea proiectului de hotărâre s-a aprobat reabilitarea drumului în lungime de 11,585 km (conform documentației tehnice faza DTAC). DJ 191G este un drum de clasă tehnică IV, fiind inclus în categoria de importanţă C (normală) şi în clasa de importanţă III, conform prevederilor legale/normelor tehnice specifice.
În urma evaluării stării tehnice a acestui sector de drum s-a acordat calificativul ”rău”, fapt pentru care se impune modernizarea și aducerea
acestuia la parametri tehnici corespunzători.
”Prin reabilitarea și consolidarea acestui drum județean se urmăreşte asigurarea unui trafic rutier în condiții de siguranță rutieră pentru toți participanții la trafic și diminuarea efectelor negative ale traficului asupra mediului înconjurător.
În urma finalizării procedurii de achiziție publică a fost atribuit contractul de execuție lucrări, existând posibilitatea de a accesa fonduri prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”, astfel încât bugetul județului să fie degrevat de cheltuielile eligibile rambursate de către finanțator.
Valoarea totală a investiției este 69.405.326,00 lei, inclusiv TVA, din care valoarea cheltuielilor finanțate de la bugetul județului sunt în sumă de 6.369.530,69 lei, inclusiv TVA”, se arată în referatul de specialitate al proiectului de hotărâre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lungimea sectorului de drum proiectat este 11.585 metri, vor fi realizate șanțuri din beton în lungime de 10.449 metri, 140 de metri de rigolă carosabilă ranforsată, 3732 metri de dren sub fund de șant, vor fi construite 54 de podețe tubulare corugate, 80 de metri de ziduri de sprijin din beton armat, 632 de metri de fundație adâncită de parapet, 1077 de metri de parapet de siguranță și vor fi refăcute 41 de intersecții și drumuri laterale.