Cheltuiala deductibila in proportie de 100 la suta pana in mai 2009, consumul de carburant este de la 1 ianuarie dectutibil din nou, insa in proportie de 50 la suta

Firmele au din nou posibilitatea de a deduce sumele cheltuite pe carburant pentru autoturismele de persoane pentru deplasari in interesul agentului economic, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, insa numai in cuantum de 50 la suta. Daca inainte de 1 mai 2009 deducerea era de 100 la suta, pe fondul crizei economice invocate de guvern s-a dispus ca aceasta cheltuiala sa devina nedeductibila. Iata ca de la 1 ianuarie 2012 s-a revenit asupra masurii restrictive si se acorda aceasta facilitate, chiar daca doar in procent de 50 la suta.
Potrivit economistului Alexandru Tamba, presedintele CECCAR Salaj, deducerea de 50 la suta pentru consumul de combustibili se aplica la masinile folosite in transportul de persoane, cu maximum noua locuri, inclusiv soferul, si sumele cheltuite pe carburant sunt introduse la cheltuieli, ceea ce influenteaza impozitul pe profit.
Totodata, firmele mai au posibilitatea, tot de la 1 ianuarie 2012, sa deduca jumatate din TVA-ul aferent achizitiei de autoturisme de persoane, cand autoturismele sunt utilizate in activitatea contribuabilului.
In perioada mai 2009 – decembrie 2011, statul nu a lasat nimic
In luna mai a anului 2009, Guvernul a decis ca acele cheltuieli de combustibil pentru vehiculele rutiere motorizate destinate exclusiv transportului rutier de persoane sa fie considerate drept cheltuieli nedeductibile la determinarea impozitului pe profit. In acelasi timp a fost restrictionat si dreptul de deducere a TVA-ului aferent achizitiilor de autoturisme si combustibil. Practic, nu au mai fost considerate costuri deductibile cheltuielile privind combustibilul pentru vehicule cu o greutate maxima de pana la 3.500 kg si cu maximum noua scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta agentului economic.
Potrivit hotnews.ro, de la aceasta restrictie au fost exceptate vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv taxi, pentru inchirierea catre alte persoane, pentru instruirea de catre scolile de soferi, pentru reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, masinile utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca. Interdictia a fost prelungita de Guvern prin mai multe acte normative, insa de la 1 ianuarie 2012 se permite deductibilitatea a 50 la suta din cheltuielile cu combustibil si a TVA-ului aferent achizitionarii de masini.