În această perioadă în care ne confruntăm cu gripe, covid, viroze și alte afecțiuni pulmonare sau respiratorii, întrebarea care se aude frecvent este: de unde pot cumpăra lapte de măgăriță? Motivul este lesne de înțeles: bunicii și străbunicii noștri îl foloseau ca tratament pentru diverse afecțiuni, în special pentru tuse. Cu un nivel ridicat de Omega 3 și 6, bogat în Vitamina C și calciu, poate fi consumat de toate categoriile de persoane, de la bebeluși, la persoane vârstnice. Laptele de măgăriță se aseamănă în proporție de 97 la sută cu laptele matern, fiind astfel sigur de consumat chiar și de persoane care sunt diagnosticate cu diverse alergii alimentare. Printre beneficiile laptelui de măgăriță se numără puterea sa de a ameliora sau a trata complet simptomele determinate de o gamă variată de boli și de îmbunătățire a metabolismului.
Acest produs lactat îl găsim și în Sălaj la primul crescător de măgărițe din județ, Nicolae Țap. Are 32 de ani și slujește ca preot în Huta, comuna Buciumi. Dar ferma de măgărițe o deține în satul natal, Sârbi, comuna Sâg. A început în 2017, de la o singură măgăriță, iar acum deține opt măgărițe care dau lapte.
Crescute în condiții optime, nestresate, în peisajul de poveste al satului Sârbi, măgărițele din ferma lui Nicu reușesc să ajute în special copiii să se vindece mai repede, consumând laptele sănătos și plin de vitamine.
”Eu consider laptele de măgăriță aurul sănătății, pentru că este un antibiotic natural. Am început în 2017 cu o singură măgăriță pentru lapte, dar am decis să cresc efectivul datorită cererii tot mai mari de lapte, mai ales că lumea s-a convins de proprietățile lui benefice pentru organism. O măgăriță produce cam 1 litru de lapte, o cantitate mică, însă beneficiile lui sunt foarte multe. Este folosit în ultimii ani inclusiv în industria cosmetică datorită beneficiilor dovedite de specialiști. Eu furnizez laptele la domiciliu și cei care doresc ne pot contacta atât pe Facebook, cât și telefonic. Este important respectul față de clienți și mă bucur că toți cei care au cumpărat de la noi o dată, au revenit cu comenzi. Într-adevăr, în perioada cu afecțiuni respiratorii cererea este mai mare, dar e bine de știut că laptele de măgăriță se poate consuma și în rest, pentru echilibrul metabolic al organismului”, a precizat preotul Nicolae Țap, pentru Graiul Sălajului.
Beneficiile laptelui de măgăriță
Conform specialiștilor, laptele de măgăriță ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge datorită conținutului său ridicat de Omega 3 și Omega 6, compuși chimici care se găsesc de asemenea și în uleiul de pește. Poate fi consumat chiar și numai pentru a da un restart tuturor funcțiilor organismului.
Este un aliment foarte bogat în calciu, lucru important pentru sugari și copiii mici, dar și pentru persoanele de vârstă înaintată și mai ales de femeile aflate la menopauză, care trebuie să aibă grijă de sistemul lor osos. Iar pentru fixarea calciului în oase, ajută lactoza care se găsește și ea în cantități optime în laptele de măgăriță. De asemenea, laptele de măgăriță mai conține și o enzimă specială numită Lysozeme care protejează împotriva infecțiilor gastrointestinale, contribuind astfel la menținerea unui metabolism sănătos și a unui sistem imunitar puternic.
Conține patru tipuri de antibiotice și bactericizi naturali care doar în laptele matern mai pot fi găsiți în aceeași formulă și aceeași cantitate. Este vorba de: lizozimă – o enzimă cu un puternic efect antibiotic care există în cantități mai mici și în salivă; lactoperioxidază – un bactericid natural care ține microbii la distanță; lactoferină – o proteină cu rol antimicrobian care chiar și la laptele matern este prezentă în cantități semnificative doar în colostru; Imunoglobuline: IgG, IgM și IgA – care de asemenea au un puternic efect antimicrobian.
Concentrația sa mare de vitamine A, B1, B2, B6, D, E și mai ales C îl transformă într-un cocktail nemaipomenit de eficient împotriva gripelor și răcelilor. De asemenea, acest lapte mai conține și calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier și zinc, minerale esențiale pentru menținerea unui echilibru sănătos la nivelul organismului, dar și lizozimă, enzima amintită mai sus, care are efect antiviral, antibacterian și luptă chiar și împotriva tumorilor.