Zalauanii, jibouanii si cehanii sunt asteptati maine sa incinga hora unirii alaturi de oficialitatile locale.
Pe 24 ianuarie, autoritatile locale se intrec in manifestari comemorative. Sarbatoarea Zilei Unirii Principatelor debuteaza la Zalau, incepand cu ora 17. Primaria Municipiului Zalau, Casa Municipala de Cultura, Consiliul Judetean Salaj si Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj va invita la spectacolul muzical coregrafic „Hai sa dam mana cu mana”. Spectacolul va avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor si va fi sustinut de membrii Ansamblului Artistic Profesionist „Porolissum”, Ansamblului Folcloric „Columna”, Ansamblului Folcloric „Mesesul” si de solistii vocali Sava Negrean Brudascu, Nicolae Muresan, Ileana Domuta Mastan, Vasile Coca, Rodica Pop Seling, Aurora Moga Popovici, Adriana Baciu Bonte, Alex si Alexandra Chira, Daniel Pop si Alexandra Preda. Intrarea este libera. Dupa spectacol pe platoul de marmura din fata Prefecturii va avea loc un moment special sustinut de fanfara „Promenada”, se va incinge o hora unirii.
Jiboul si Cehu se prind in hora unirii
Cu toate ca nu sunt de o asa mare anvergura ca si in resedinta de judet, manifestarile dedicate zilei de 24 ianuarie continua si in celelalte orase ale Salajului. „La Jibou este o traditie ca de Ziua Unirii Principatelor elevii scolilor din oras sa se adune in centrul orasului cu torte si sa ofere locuitorilor un scurt program artistic”, spune primarul Eugen Balanean. Sarbatoarea va incepe in orasul de pe Somes la ora 18.00, langa sensul giratoriu.
Si Cehu Silvaniei imbraca straie de sarbatoare. Primarul Andrei Varga anunta ca de la ora 17.00, in centrul orasului, elevii Grupui Scolar „Gheorghe Pop de Basesti” vor incinge hora unirii alaturi de oficialitatile locale si locuitorii orasului.
La Simleu Silvaniei, in schimb, Primaria nu va organiza o manifestare la nivel centralizat, conform primarului Septimiu Turcas. „Manifestarile dedicate zilei de 24 ianuarie se organizeaza la nivel de scoli, primaria organizand spectacole doar cand se implinesc «cifre rotunde», ca si in 2009”, ne-a declarat edilul.
Semnificatie zilei de 24 ianuarie
La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 si al Tarii Romanesti, infaptuindu-se astfel unirea celor doua tari romane. Ziua de 24 ianuarie 1859 a fost inscrisa pentru totdeauna in istoria poporului roman ca Ziua renasterii nationale, astfel fiind marcata intrarea Romaniei intr-o etapa noua a evolutiei capitaliste pentru totdeauna, punandu-se in acest fel bazele Romaniei moderne. Unirea Principatelor Romane din 1859 a constituit o etapa importanta pe calea formarii statului unitar roman, a carui intregire a fost infaptuita la 1918, si o premisa pentru cucerirea independentei nationale. Dupa semnarea actului de Unire, pretutindeni au avut loc manifestatii de bucurie, la care se canta si se juca Hora Unirii. Acest important eveniment a contribuit la ridicarea pe o treapta superioara a luptei pentru eliberarea nationala, dar si un imbold pentru romanii aflati sub ocupatie straina. Semnarea actului la 24 ianuarie a deschis o noua epoca in dezvoltarea istorica a romanilor, fiind urmata de o serie de reforme ce au contribuit la progresul tarii. Cele mai importante dintre acestea sunt: reforma invatamantului, reforma agrara, secularizarea averilor manastiresti, reforma fiscala, reforma legislativa.