– la ora 20:00, grupuri de manifestanti sunt in fiecare zi pe platoul din fata Prefecturii
Chiar daca frigul de afara s-a aratat nemilos, vineri seara protestantii adunati pe platoul din fata Prefecturii l-au suportat cu stoicism si pret de doua ore au scandat lo-zinci antiprezidentiale si antiguvernamentale.De remarcat faptul ca in a opta zi de la declansarea protestelor si-au facut prezenta pe platou foarte multi tineri, care printre altele cereau locuri de munca si o siguranta pentru viitorul lor.
In cea de a noua zi de proteste, adica sambata seara, tot tinerii au fost cei care au impanzit platoul. Au venit ce-i drept si oameni mai in varsta, insa acestia nu s-au manifestat cu atata ardoare precum copiii si nepotii lor, rezumandu-se la a striga din cand in cand „Jos Basescu!”, Jos guvernul” „Pensii decente”. Tinerii au lipit afise cu sloganuri impotriva acualei puteri pe peretii casutei din lemn aflata la marginea platformei, dar si inscrisuri folclorice cu tematica antiprezidentiala si antiguvernamentala. Ba chiar au facut o asociere intre portretele lui Basescu si Hitler. Apoi au aprins o lumanare, ziceau ei, ca un omagiu adus tinerilor cazuti la revolutia din @89 de la care se implineau sambata 22 de ani si o luna.
Ieri a fost a zecea zi de proteste. Reprezentantii puterii le-au ignorat si, dupa unele opinii, au incercat intimidarea manifestantilor, urcati cu zecile in dubele jandarmilor la Bucuresti. Inca din primele zile s-a incercat calmarea spiritelor prin repunerea lui Raed Arafat in functie si cateva propuneri timide de IdialogI. Puterea nu s-a adresat insa pana acum direct protestatarilor. Nu le-a facut nici o IofertaI. Opozitia a incercat sa profite din plin de momentul manifestarii nemultumirilor populatiei si sa propage ideea ca anti-cipatele sunt singura solutie, intr-un moment in care un astfel de scrutin ar avea un rezultat previzibil: aducerea USL la putere. Manifestantii cer intr-adevar in principal demisia presedintelui si a guvernului, dar este limpede ca nu le surade nici varianta USL. Concluzia este ca oamenii si-au pierdut increderea in clasa politica aflata pe scena la ora actuala. Nu sunt nici suficient de naivi sa ImusteI la promisiunile populistilor de genul Dan Diaconescu. Este imprevizibil inca unde vor duce protestele, dar este limpede ca cei care se vor afla in continuare la putere trebuie sa ia in calcul o alta perceptie despre cum se conduce tara si trebuie sa fie mai grijulii cu coruptia si nepotismul in primul rand si cu politicile care afec-teaza in mod direct nivelul de trai. Oamenii nu au iesit atat de convinsi in strada cand li s-au redus salariile, dar daca peste acest lucru s-a suprapus sfidarea, sunt decisi sa schimbe ceva.