Copiii din satele Ratin si Huseni vor fii incurajati sa mearga la scoala cu o masa calda pe zi si sprijin la efectuarea temelor din partea personalului specializat.
Copiii din familiile defavorizate din satele Ratin si Huseni, sate apartinatoare comunei Crasna, vor beneficia din toamna acestui an de o masa calda in fiecare zi lucratoare, dupa terminarea orelor de curs la scoala, si consiliere pentru efectuarea temelor in cadrul unor centre de zi moderne, dupa ce programul initiat de Primaria Crasna de construire a celor doua centre a primit unda verde de la Guvern. Acest proiect vine in sprijinul familiilor cu situatie materiala precara, astfel incat sa continue sa isi trimita copiii la scoala. Investitiile se ridica la sumele de 388 de mii de lei pentru centrul din satul Huseni, respectiv 393 de mii de lei pentru centrul din Ratin, sume care includ taxa pe valoarea adaugata. Cele doua obiective de investitii fac parte din programul derulat prin intermediul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei – „Servicii comunitare de prevenire a separarii copilului de mama sa si instruirea personalului aferent”, program finantat din imprumuturi ale Guvernului acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Centrul de la Ratin va avea o suprafata construita de 193 de metri patrati, in timp ce la Huseni centrul va avea 192,70 de metri patrati, durata de finalizare a proiectului fiind de opt luni de zile. Proiectele in cauza au fost aprobate intr-o sedinta de Guvern de la sfarsitul lunii decembrie si a fost publicata zilele trecute in Monitorul Oficial.
Primarul Pop Emeric spera sa aiba 20 de copii in fiecare centru de zi
Primarul comunei Crasna, Pop Emeric, a declarat pentru Graiul Salajului ca proiectele au fost depuse in primavara anului trecut si nu sunt singurele proiecte de acest gen. Un astfel de centru, in care copiii beneficiaza de consiliere si masa calda, exista in prezent in satul Marin. In proiect erau prevazuti 15 copii pe serie, dar numarul lor a ajuns la 30 de copii care frecventeaza centrul. „Nu se pune problema numai pentru copiii de etnie roma, ci vor fii copii din familiile defavorizate. Cred ca vom avea circa 20 de copii in fiecare centru. Vrem sa descurajam abandonul scolar prin asigurarea unei mese calde si personalului calificat care sa-i ajute pe copii la teme”, a precizat primarul Pop Emeric. In satul Ratin, populatia majoritara este de etnie roma si, implicit, riscul de abandon scolar este mai mare in randul acestor familii. Primarul comunei Crasna spune ca in perioada urmatoare vor fi procurate avizele si in cel mai scurt timp vor fi demarate lucrarile de constructie. Cel mai probabil, cele doua centre vor deveni functionale din toamna acestui an.
Primaria Crasna a gasit solutia sa-i aduca pe copiii saraci la scoala
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...