A treia zi de luni din luna ianuarie, începând cu anul 2005, este considerată cea mai deprimantă zi din an.
Vremea mohorâtă, lipsa luminii naturale, întoarcerea la muncă, nostalgia atmosferei sărbătorilor de iarnă, plățile care trebuie efectuate la început de an, sunt cauze care duc la stare de tristețe mai apăsătoare și melancolie. Conceptul „Blue Monday” îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall.
Anumite statistici au relevat că în această zi a anului multe persoane se simt mai triste sau mai puțin încrezătoare.
Unul dintre factorii care predispune la melancolie este vremea mohorâtă, în special pentru cei care locuiesc în emisfera nordică. Temperaturilor scăzute li se adaugă şi faptul că soarele apune devreme, fiind cunoscut faptul că lipsa luminii naturale poate contribui la o stare de spirit proastă.
Al doilea factor luat în calcul de psiholog este acumularea de datorii. După cheltuielile din perioada sărbătorilor de iarnă, mulţi oameni trebuie să fie cumpătaţi în luna ianuarie, ori chiar să achite datoriile acumulate. Un alt motiv de melancolie ţine de contrastul dintre perioada veselă de sfârşit de decembrie, un sezon al vacanţelor, şi reluarea lucrului, la început de an. În plus, a treia zi de luni din ianuarie este şi o perioadă în care cei care au avut rezoluţii pentru noul an pot constata că nu s-au ţinut de ele, ceea ce agravează sentimentul de tristeţe.
Un alt motiv de depresie: vacanţele reprezintă deja doar o amintire îndepărtată. Nu în ultimul rând, se ia în considerare şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni. La toate acestea, din 2022, se adaugă condițiile speciale de pandemie.
După primul studiu realizat de cercetătorul britanic pe această temă, în 2005, alte analize au întărit ipoteza „Blue Monday”. Una dintre ele a demonstrat, de exemplu, că cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă, iar un alt studiu a evidenţiat o anumită creştere a numărului cererilor de divorţ care sunt depuse în instanţă.