Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică două proiecte de hotărâri de guvern prin care se reglementează cuprinderea unui cod QR pentru diplomele de absolvire ale absolvenților din ciclul preuniversitar, respectiv ale absolvenților sistemului universitar – licență și masterat, dar și ale celor care finalizează doctoratul.
Conform actelor normative, diplomele de absolvire ale programelor universitare de licenţă şi masterat urmează să conţină ca element distinctiv un cod QR începând din anul 2025. Și tot de atunci, cod QR vor avea și diplomele absolvenților examenului de Bacalaureat.
Prin scanarea codului QR se va accesa o bază de date care va arăta parcursul educațional integral al titularului diplomei, sistem care ar urma să fie conectat în acest sens cu Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR) – pentru învăţământul preuniversitar şi cu Registrul Matricol Unic (RMU) – pentru universităţi.
Din acest an, codul QR ar urma să se aplice pentru cei care obțin diplomă de doctor, conform proiectului de HG pus în consultare vineri, 12 ianuarie.
„Interogarea bazei de date pe baza codului QR se va face cu respectarea GDPR. Se va stabili ce este relevant pentru un absolvent. Dacă este vorba de un absolvent de liceu, pentru diplomele din preuniversitar, atunci poate fi vorba de notele de la Bacalaureat, liceul terminat, calificativele la competențele lingvistice și digitale; pentru un doctor – instituția de învățământ absolvită, domeniul, competențele dobândite. Practic va arăta parcursul academic integral al absolventului. Va fi o consultare și cu mediul privat, pentru că încercăm să eliminăm prezentarea pe hârtie a documentelor de studii. Este un prim pas spre digitalizare și eliminarea birocrației”, a precizat Robert Berezovski, șef al biroului Acte de studii din Ministerul Educației, citat de Edupedu.ro.
Justificarea oficialilor din Ministerul Educației este aceea că un cod QR poate fi salvat ușor în telefon și nu va mai fi nevoie de prezentarea diplomei de absolvire în original atât la înscrierile la facultate, cât și în cazul angajărilor.
”Foarte multe diplome se pierd, plus că ne-am gândit la cei care vor să studieze în străinătate, îi avantajează în aceeași măsură și peste granițe”, a explicat oficialul Ministerului Educației.