Zeci de oameni care activeaza in cultura salajeana au primit recunoasterea institutiilor de cultura in cadrul celei de-a doua editii a Galei Premiilor Culturale Salajene care a avut loc vineri la Zalau.
Cea de-a doua editie a Galei Premiilor Culturale Salajene s-a desfasurat vineri, la Restaurantul Transilvania din Zalau, in prezenta a 300 de persoane invitate pentru a marca Ziua Culturii Nationale. Zeci de activisti in cultura au fost premiati pentru activitatea lor desfasurata de-a lungul anului 2011, dar si pentru intreaga cariera.
Cultura salajeana „s-a lipit” de cultura nationala
Anul acesta sarbatorim pentru a doua oara cultura nationala printr-o zi specifica – 15 ianuarie, data la care s-a nascut poetul national Mihai Eminescu. Tot pentru a doua oara avem si Gala Premiilor Culturale Salajene, care a fost pliata pe evenimentul national, tocmai pentru ca este cea mai potrivita data de a celebra cele doua momente, potrivit Doinei Cocis, director al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul Cultural Salaj. Si pentru ca a fost prima initiativa locala de acest gen din tara, la Gala de vineri au fost prezenti oficiali ai Ministerului Culturii – secretarul de stat Vasile Timis, dar si directorul Institutului National al Patrimoniului, Mihaela Petrescu. „Vin la Zalau ca si acasa”, a spus secretarul de stat Vasile Timis, originar din Maramures, „pentru ca aici la Zalau am invatat lectia echilibrului, a lucrului bine facut. Este bine sa ne intelegem unii pe altii, dincolo de limba, de traditie, dincolo de orice, asa cum faceti aici”. Secretarul de Stat a acordat o diploma de excelenta Doinei Cocis pentru ca „ati fost prima care ati gandit aceasta seara legata si de Ziua Culturii Nationale”. Astfel s-a deschis seria premiilor acordate in cadrul Galei Premiilor Culturale Salajene, editia a II-a, unde s-au acordat distinctii pe doua categorii – diplome de onoare si diplome de excelenta.
Recunoscuti pentru activitatea culturala din 2011
Seria distinctiilor de onoare a fost deschisa de premiul acordat, la cultura scrisa, scriitorului Florin Horvath pentru aparitia unui roman de succes. La aceeasi categorie a fost premiat si Ion Pitoiu Dragomir, cel mai iubit si apreciat orator. Pentru activitate remarcabila in domeniul artelor plastice au fost premiati profesorul Ioan Longodor pentru „lumina din pictura sa”, dar si Dumitru Costalas pentru abordarea inedita a picturii. Nu a fost uitat nici bibliotecarul Gavril Serban, distins pentru intreaga activitate. Un premiu special a fost acordat lui Francoise Adela Bihari David, care are o cariera impresionanta in domeniul muzicii. Tot la sectiunea muzica au fost distinsi Daniel Constantin Pop – rezultate deosebite la concursurile nationale de folclor, Vladuta Lupau – talent artistic deosebit si promovarea cantecului popular salajean; Cornelia Neaga – rezultate deosebite obtinute in pregatirea tinerilor artisti ai Ansamblului Folcloric IBarcaulI; Felicia Man- pentru pregatirea si sutinerea tinerelor talente de la Liceul de Arta IIoan SimaI; grupul Folcloric ITraditiiI al Liceului de Arta IIoan SimaI pentru seriozitatea abordarii folclorului traditional. La categoria presa a fot premiat Dan Mosoiu pentru promovarea valorilor salajene prin emisiunile de la Radio Cluj.
Nu au fost uitati cei care au sprijinit financiar cultura, iar dintre acestia au fost premiati Clubul Rotary pentru organizarea si sustinerea unor evenimente culturale si Christian Falconet pentru sutinerea culturii salajene.
La categoria promovarea Salajului au primit diplome de onoare Daniel Muresan pentru sustinerea proiectului online IAmintiri despre ZalauI; Societatea Romana de Radiodifuziune; Mircea Adrian Narosi pentru initierea proiectului IAmintiri despre ZalauI. La categoria arheologie: Daniel Sana pentru sustinerea unor proiecte arheologice de impact national; iar la categoria muzeologie: Ionut Musca – intreaga activitate in domeniul muzeologiei. La categoria monumente istorice a fost premiata Doina Nejur, dar si Daniel Stejerean pentru contributia adusa la sustinerea IMuzeul Memorial al Holocaustului Transilvania de NordI. O categorie speciala a fost creata pentru promovarea culturii minoritatilor maghiare, unde au fost distinsi Kurucz Janos pentru proiectul IMaghiarii de aziI si Szoke Anna – promovarea culturii minoritatilor maghiare in Salaj. Categoria patrimoniu imaterial a fost remarcata prin Camelia Burghele. Categoria proiecte culturale de succes a avut ca vedete Biblioteca Judeteana II.S. BadescuI; preotul Gabriel Gardan cu proiectul IBiserica, locas de inchinareI; Cristian Borz cu proiectul de reabilitare a Casei Memoriale IIuliu ManiuI; comunei Mesesenii de Jos pentru participarea in finala concursului national ISa gatim romanesteI; dar si Asociatia Culturala „Dacia Porolissensis”.
Premiati pentru „excelenta”
O cariera impresionanta in domeniul culturii salajene a fost recunoscuta, la Gala Premiilor Culturale de vineri prin inmanarea unor trofee de excelenta celor care sunt deja adevarate branduri si-n cultura nationala, in unele cazuri activitatea acestora depasind granitele tarii.
La aceasta sectiune au fost premiati Sepsi Iosif pentru o cariera de succes in domeniul artei plastice monumentale; Dumitru Corbeanu pentru intreaga cariera dedicata promovarii culturii simleuane; Viorel Muresan – poetul anului 2011 in Salaj; Florica Criste pentru o viata dedicata culturii traditionale si contributiei deosebite la promovarea acesteia; Grigore Grigorut pentru o frumoasa si eleganta cariera in domeniul artei muzicale; Ansamblul Folcloric IMesesulI pentru promovarea culturii traditionale; Feher Laszlo pentru activitatea de o viata in slujba presei salajene. Un premiu special de excelenta a fost acordat pentru sustinerea culturii companiei Tenaris Silcotub care a adus filmul in festival la Zalau. Tot din lumea filmului a fost premiat si actorul Alin Panc, cel care si-a construit o cariera in cinematografia internationala. Pentru promovarea Salajului – Mircea Groza prin promovarea traditiilor culinare; Sanda Bacuet pentru proiectul ICercetari arheologice preventive pe santierul Port-CorauI din comuna Marca; Pia Badiu pentru 30 de ani de la infiintarea Galeriei de Arta IIoan SimaI; tanara Ligia Bodea pentru pastrarea si promovarea celei mai frumoase colectii private de piese de arta salajeana. La categoria monumente istorice a fost premiat Institutul National al Patrimoniului pentru contributia adusa la restaurarea monumentelor istorice din Salaj, iar la categoria patrimoniu imaterial – Gheorghe Sisestean pentru contributii deosebite aduse la conservarea si promovarea patrimoniului imaterial al Salajului. Nu a fost uitat Dinu Iancu Salajanu pentru profesionalism in organizarea primei editii a Festivalului de folclor ICantece dintotdeaunaI. La categoria promovarea Patrimoniului cultural national a fost recompensat Muzeul Judetean de Istorie si Arta pentru proiectul IPorolissum FestI, iar la categoria parteneriate in domeniul culturii – Ioan Abrudan pentru parteneriate de succes cu institutiile de cultura din judet.
Au ramas pe dinafara
Evenimentul de vineri s-a dorit a fi o recunoastere a valorilor salajene pentru activitatea culturala. Cu toate acestea, mai avem valori care au fost uitate si care ar merita, pentru o editie viitoare, sa intre in galeria celor recunoscuti in astfel de cadre festive. Anul trecut, regizorul jibouan Szabo Istvan a repurtat un succes international in Chicago, cu piesa „Cuvantul progres spus de mama suna teribil de falsI de Matei Visniec. Ne-a lipsit profesorul Ionel Balta, tot din Jibou, care a adus premii internationale si activitatea sa a fost recunoscuta in lume. Si daca anul acesta Gala s-a bucurat de prezenta actorului Alin Panc, poate nu ar trebui uitati nici Cosmin Selesi sau Varu’ Sandel – actori care s-au facut remarcati in ultimii ani.
A plouat cu distinctii la Gala Premiilor Culturale Salajene
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...