Profesorii care copiază sau încearcă să copieze la proba scrisă de la Titularizare vor fi pedepsiți mai drastic pentru că Ministerul Educației, prin noua Metodologie, și-a propus toleranță zero față de suplinitori. Cei care sunt prinși că fraudează sau că încearcă să fraudeze nu vor mai putea să încheie contract cu unitățile de învățământ.

Ministerul și-a propus și mai multă transparență. Viabilitatea posturilor didactice/catedrelor vacante se stabilește la nivelul inspectoratelor școlare, nu la nivel de școală cum se proceda anterior. Mai multă predictibilitate pentru școală, tradusă prin eliminarea posibilității candidaților titularizați în baza concursului național, sesiunea 2024, de a se detașa pe parcursul anului școlar 2024 – 2025. Ministerul vrea cât mai multe cadre didactice titulare în sistem și vrea să realizeze acest lucru prin publicarea, în cadrul concursului național, și a catedrelor vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată constituite din cel puțin o jumătate de normă didactică de predare.

Intoleranță față de comportamentele nedorite este un alt deziderat. Aceasta se va manifesta prin faptul că oricare cadru didactic sancționat cu desfacerea contractului de muncă nu va putea ocupa posturi didactice/ catedre în învățământul preuniversitar timp de șapte ani.

În plus, toate unităile de învățământ vor fi obligate, în perioada de încadrare a personalului didactic de predare, să verifice situațiile de incompatibilitate cu funcția didactică pentru personalul didactic de predare angajat.

Potrivit reprezentanților ministerului, concursul național de ocupare a posturilor didactice de predare se organizează în condițiile actuale – probă practică/inspecție specială la clasă și probă scrisă – până în anul școlar 2027-2028 inclusiv.

”A fost trimisă spre publicare în Monitorul Oficial Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2024-2025. Important: Concursul național de ocupare a posturilor didactice de predare se organizează în condițiile actuale – probă practică/inspecție specială la clasă și probă scrisă – până în anul școlar 2027-2028 inclusiv.

Conform calendarului, proba scrisă pentru ocuparea posturilor didactice va avea loc pe 17 iulie 2024. Înscrierea candidaților va avea loc în perioada 8-17 mai 2024. Probele practice/orale și inspecțiile speciale la clasă se vor desfășura în perioada 29 mai – 28 iunie 2024”, anunță Ministerul Educației.

Conform sursei citate, înscrierile la etapele de mobilitate, transmiterea și preluarea contestațiilor se pot realiza și electronic în sistem online, iar ședințele de repartizare se pot organiza și desfășura și online, conform procedurilor stabilite la nivelul inspectorate șoclare. Candidații care au depus dosare de înscriere la etapele de mobilitate a personalului didactic de predare în învățământul preuniversitar în ultimii trei ani depun/transmit pentru înscrierea la aceste etape, la ISJ/ISMB/centrul de înscriere, cererea-tip însoțită doar de documente în completarea celor depuse în anii anteriori, dacă este cazul, în funcție de solicitările ISJ/ISMB unde se depune cererea. Metodologia a fost pusă în acord cu prevederile noii Legi a învățământului preuniversitar și include precizări noi.