Institutul pentru Politici Publice avertizeaza ca pacientul roman va avea un singur drept in noua lege: „sa nu uite sa plateasca contributia la sanatate ca sa aiba asiguratorul privat bani de rulaj”.
Proiectul legii privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania, lansat in dezbatere publica in decembrie 2011 de catre Ministerul Sanatatii, „se ingrijeste in primul rand de interesele asiguratorilor si nu ale pacientilor”, sustine Institutul pentru Politici Publice (IPP). „Noua lege a sanatatii nu se preocupa temeinic de imbunatatirea calitatii actului medical, dar insista sa privatizeze netransparent, radical si cu mari premise de abuz, actualul sistem de sanatate, fara o minima analiza de impact a masurilor aniticipate a fi luate odata cu intrarea in vigoare a legii. Din aceste motive, IPP respinge in mod categoric adoptarea legii in perioada urmatoare”, se arata intr-un comunicat de presa remis de Institutul pentru Politici Publice. In acelasi timp, IPP solicita stoparea actiunii de transformare a raportului prezidential „Un sistem sanitar centrat pe nevoile cetateanului” in „cea mai mare privatizare din istoria Romaniei” si atrage atentia tuturor celor care urmaresc sa contribuie la dezbaterea publica actuala ca pacientii romani sunt astazi, in marea lor majoritate, cetateni ale caror resurse sau venituri scad dramatic in timp ce nevoile de accesare de servicii medicale cresc, „iar aceasta realitate pare sa fie ignorata in mod deliberat de initiatori”. Nu in ultimul rand, specialistii IPP avertizeaza ca „pacientul roman va avea un singur drept principal in noua lege: sa nu uite sa plateasca contributia la sanatate ca sa aiba asiguratorul privat bani de rulaj”.
UDMR nu vrea o „sanatate discutata la hei-rup”
Liderul senatorilor UDMR, salajeanul Fekete Andras, a anuntat ca Uniunea doreste sa „temporizeze” si sa prelungeasca de la 30 la 60 de zile termenul in care noua lege a sanatatii se afla in dezbatere. „Dorim sa temporizam si chiar sa prelungim dezbaterea publica la 60 de zile. Proiectul legii trebuie discutat in Parlament si nu la hei-rup”, a declarat parlamentarul, care a subliniat faptul ca UDMR nu este de acord cu adoptarea acestui act normativ prin angajarea raspunderii de catre Guvern. Totodata, Fekete Andras a calificat drept „putin interesant” si „nu prea uzual” gestul consilierului onorific Tudor Ciuhodaru de a-i prezenta premierului Emil Boc, in absenta ministrului Sanatatii, doi medici pe care ii doreste in Ministerul Sanatatii. „A fost numit consilier onorific pentru ca nu se putea sa fie consilier in calitatea sa de deputat, si el isi face echipa. Nu stiu de la cine a primit aceasta putere”, a adaugat senatorul. Ieri, ca urmare a gestului sau, medicul Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR, a fost eliberat din functia de consilier onorific pe care o detinea la Ministerul Sanatatii de doar doua zile. El primise postul imediat dupa demisia lui Raed Arafat din functia de subsecretar de stat in minister.