Este actor si si-a construit o cariera internationala, jucand in filme celebre, cu actori renumiti. A pornit de la Zalau si iubeste locurile in care si-a trait adolescenta. Alin Panc a revenit zilele acestea in Salaj, ca invitat la Gala Premiilor Culturale Salajene, editia a doua.
A vrut sa devina militian

Alin Panc s-a nascut la Hunedoara, in 14 iunie 1973. Cum familia Panc s-a mutat la Zalau, Alin a facut aici scoala, mai intai generala in Porolissum, apoi Liceul Teoretic, acum devenit Colegiul National Silvania. Cand era mic isi dorea sa fie militian, pentru ca a asimilat intotdeauna profesia asta cu impartirea dreptatii, dorindu-se justitiar ca orice copil de varsta lui. Apoi a vrut sa se faca aviator – idee la care a renuntat pentru ca nu-i placeau inaltimile. Cum s-a decis sa se faca actor? A vazut in adolescenta filmul „Liceeni”, i-a placut atat de mult incat s-a hotarat sa faca actorie. „I-am vazut pe aia cum se pupau in film si mi-am zis: ce, eu nu pot s-o fac?”, isi aminteste Alin Panc, amuzat. Si a plecat la Bucuresti, impreuna cu Varu Sandel, sa se faca actor. Si i-a iesit.
De la Nottara la Hollywood
S-a inscris la Academia de Teatru si Film, unde a absolvit in 1996 la clasa profesorului Alexandru Repan. A inceput, ca orice actor, sa joace teatru la Nottara, Bulandra. Insa, inca din facultate a fost „racolat” in lumea filmului, debutand in 1993 in „ Kira Kiralina” – o productie francezo-maghiara. Iar de atunci a jucat in multe filme, in special in productii straine. Numai anul trecut a avut 11 proiecte cinematografice, obtinand roluri in filme de box-office precum Ghost Rider – Spirit of Vengeance sau The Wolfman 2. Daca ar fi sa faca o contabilizare a filmelor in care a jucat, Alin Panc se poate mandri cu peste 30 de filme romanesti si straine, alaturi de mari actori romani cum ar fi Adrian Pintea, Gheorghe Dinica, Florin Zamfirescu, Marin Moraru, dar si cu mari vedete internationale dintre care amintim pe Demi Moore, Jean Claude van Damme, Nicholas Cage, Monica Belucci, Woody Harleson sau Cuba Gooding jr.
Lacrimi de iubire
Pentru publicul romanesc, dar si salajean, probabil este mult mai cunoscut din telenovelele in care a jucat. La televiziune a debutat in 2005, cu rolul lui Mihai din serialul „Lacrimi de iubire”. In 2006 aparea in rolul lui Feri Varga din „Da-ria, iubirea mea”, in 2007 in „Inima de tigan” in rolul lui Mircea. A mai jucat in „Ingerasii” in anul 2008, avand rolul lui Justin Aliman, dar si in serialul britanic „Ecaterina cea Mare” (2005).
Primul site pentru scurtmetraje romanesti
Pentru ca nu prea mai are timp sa joace teatru si pentru ca iubeste si scurt-metrajul, Alin Panc a demarat un proiect inedit in lumea filmului romanesc, impreuna cu prietenul si partenerul sau din mai multe filme – Cristi Iacob. A inceput anul trecut cu un scurtmetraj „Interzis animalelor”, un proiect independent care a avut mare succes. De aici, cei doi au gandit crearea unui site care sa gazduiasca scurtmetraje romanesti, filmuletz.ro. Aici, iubitorii de scurtmetraje pot urmari evolutia celor doua personaje intruchipate de Alin Panc si Cristi Iacob, care sunt pusi in diferite situatii, marcate de consumul de alcool. Desi un proiect recent, seria de scurtmetraje a ajuns deja la episodul trei.
Avem si noi supereroi
Cu toate ca ii ocupa foarte mult timp cariera cinematografica, Alin Panc este implicat si in multe proiecte culturale, cu asociatia pe care a fondat-o, Asociatia pentru Promovarea Istoriei Romaniei. Iar cel mai important proiect demarat de el este cel de recuperare a eroilor romanilor – Avem si noi Supereroi. Pentru ca a vazut ca actuala generatie de copii stie tot mai putin de Greuceanu sau de Mihai Viteazul, insa viseaza sa devina Supermani, Spidermani sau alti eroi de film si benzi desenate, Alin Panc a inceput o ampla campanie de promovare a valorilor nationale. Asa ca ii transforma in supereroi pe Mihai Viteazul, Vlad Tepes sau Stefan cel Mare si vrea sa produca benzi desenate cu povestile istorice care au incantat copilaria generatiilor dinainte de 1989. Si mai vrea ceva Alin Panc – sa puna in practica un proiect ambitios si cu mare impact asupra intregii culturi nationale – infiintarea unui Muzeu National al Dacilor.