Proiectul legislativ anti-evaziune fiscală îi scapă de închisoare chiar pe evazioniști, dacă achită prejudiciul plus un bonus. Proiectul a trecut, în 20 decembrie, în plenul Parlamentului, mascat de scandalul pe legea bugetului generat de George Simion și Diana Șoșoacă.

Legea îi vizează pe cei care fac evaziune de până la un milion de euro. Ei scapă de pedeapsă dacă plătesc dauna produsă bugetului, măsura fiind criticată de specialiștii în drept și economiști și considerată drept o ”invitație la hoție”.

Potrivit legii, dacă este prins, un evazionist trebuie să dea banii înapoi pentru a nu merge la pușcărie. I se mai aplică un spor 15 la sută, la care se adaugă dobânzi și penalități. În acest caz, fapta nu se pedepsește și nu se sesizează organele de urmărire penală.

Dacă se ajunge în instanță, evazionistul trebuie să scoată din buzunar un spor majorat de 50 la sută. Merită să plătească deoarece scapă de pușcărie.

În situația în care a fost trimis deja în judecată, evazionistul poate plăti în timpul procesului.

Tot în această lege se stipulează că doar dosarele de evaziune fiscală de peste 10 milioane de lei se trimit la Direcția Națională Anticorupție, față de pragul de 5 milioane de lei propus de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă în proiectul inițial.

Un al treilea amendament adus proiectului legislativ îngreunează și procedura. Practic, dacă se stabilește un prejudiciu, acesta poate fi contestat de evazionist: „Prejudiciul se calculează de către organul de urmărire penală conform unei expertize și inculpatul are dreptul la contraexpertiză”, „într-un timp rezonabil”.