Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj va găzdui vineri, 8 decembrie, de la ora 13.00, lansarea volumului de memorii a îndrăgitului meşter şi rapsod popular Ileana Grațiana Pop, intitulat „Destinul unei vieţi zbuciumate”.
Povestea vieții reale a măicuței Grațiana din Ciumărna este o lecție pentru toți, dar mai ales un cufăr cu valori pentru generațiile care vin.
„Această carte este o poveste reală de viaţă. Cititorule de azi şi de mâine, deschide-o cu încredere! Te vei plimba, măcar cu ochii minţii, printr-o lume în care dragostea faţă de adevăratele valori şi credinţe ale omului din popor te vor lua de mână şi-ţi vor alina dorurile, îţi vor alimenta nădejdile de la un izvor de apă vie şi mereu proaspătă. Vei înţelege că nu «a cere», ci «a dărui» este verbul care îţi poate lumina calea, că nu pasivitatea şi aşteptarea, ci neodihna minţii şi a mâinilor, acţiunea permanentă spre a crea comori de zestre românească, traiul în mijlocul oamenilor, ajutându-i sau învăţându-i meşteşugul sau cântecul, au puterea de a te menţine drept şi senin pe calea vieţii tale, fiind un învingător. Ileana Graţiana Pop este şi va rămâne un model şi un îndemn spre dragoste, frumuseţe, autenticitate, dăruire, voinţă şi izbândă! Vă recomandăm să citiţi cu sufletul această destăinuire, făcută cu drag, pentru a rămâne mărturie despre un om ce şi-a înnobilat satul natal, Ciumărna, judeţul Sălaj şi întreg neamul românesc”, semnează recenzia prețiosului volum, Florica Pop.
Născută la 1 iunie 1943, în satul Ciumărna din județul Sălaj, Ileana Graţiana Pop este promotor şi susţinător al culturii şi tradiţiei populare sălăjene și membră în cadrul Academiei Artelor Tradiţionale din România şi în Asociaţia Meşterilor Populari.
Este deținătoarea unei colecții impresionante de costume și obiecte de artă populară, a înființat două locații-muzeu în Ciumărna și își deschide poarta tuturor celor care își doresc să învețe ceva de la domnia sa. Și fiecare are ce! Cartea de memorii a văzut lumina tiparului la Editura ”Caiete Silvane, în cadrul colecției ”Memoria”, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.